Ierse eurocommissaris Phil Hogan stapt op na ‘golfgate’

De Ier Phil Hogan neemt ontslag als EU-commissaris voor Handel. Dat bevestigt hij woensdagavond in een mededeling. Hij lag onder vuur omwille van een galadiner in een golfclub. Het evenement was mogelijk in strijd met de coronamaatregelen in Ierland.

Hogan, lid van de conservatieve regeringspartij Fine Gael, stond onder druk sinds bekendraakte dat hij vorige woensdag samen met een 80-tal genodigden aanwezig was op een galadiner op een golfclub in het Ierse Clifden. Ook zou hij zich eerder niet gehouden hebben aan de quarantaine-regels voor Ieren die uit België naar hun thuisland terugkeerden.

Hogan wordt een gebrek aan transparantie verweten. Zijn losse interpretatie van de regels ondermijnt het Ierse coronabeleid, luidt verder de kritiek. Maar zelf zegt hij steeds te goeder trouw gehandeld te hebben.

De Ierse regering zegde woensdag haar vertrouwen in Hogan evenwel op en liet dat weten aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De politieke beslissing over zijn vertrek als eurocommissaris was daarmee genomen.

Brexit

Hogans vertrek is een aderlating voor de Europese Commissie, omdat hij een sleutelrol zou gaan spelen in de verdere afwikkeling van de brexit.

‘Golfgate’ leidde eind vorige week al tot het vertrek van de Ierse minister van Landbouw.

De officiële mededeling van Phil Hogan is hier te lezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20