Ierland: “We kunnen wereldwijd belastingplan niet aanvaarden”

Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën, zei donderdag in een interview met de Ierse radiozender RTÉ dat zijn land op dit moment een wereldwijd minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelastingen niet kan aanvaarden.

Waarom is dit belangrijk?

De G20-landen hebben afgelopen weekend een akkoord bereikt over twee wereldwijde belastinghervormingen: een minimale vennootschapsbelasting van 15 procent voor multinationals en een mechanisme om de belasting evenwichtiger te herverdelen op basis van de geboekte winst in elk land. De twee voorstellen krijgen de steun van de G7-landen en van 130 van de 139 landen van de OESO. Ierland blijft zich momenteel kanten tegen het minimumtarief.

“Wat er op tafel ligt is een overeenkomst waar we geen deel van uit kunnen maken”, zei de minister in het interview. Hij voegde er wel aan toe dat hij vastbesloten was om te zien of er op een gegeven moment een overeenkomst kon worden bereikt, “alleen niet nu”.

12,5 procent belastingen

“We zetten ons in voor de onderhandelingen om te zien of we het akkoord op een bepaald moment kunnen sluiten, maar ik blijf vasthouden aan een tarief 12,5 procent, het is al tientallen jaren een belangrijk kenmerk van ons economisch beleid en ik ben er zo aan gehecht dat ik heb besloten dat we het akkoord niet kunnen sluiten”, vervolgde hij.

Het belastingplan, waar al meer dan 130 landen zich achter hebben geschaard, gaat uit van een minimumbelasting voor bedrijven van 15 procent. Bovendien zouden multinationals belasting moeten betalen in alle landen waar ze zaken doen.

“Blijven samenwerken met OESO”

“Indien Ierland akkoord zou gaan met het belastingvoorstel zou dat een probleem zijn voor mensen die in ons land hebben geïnvesteerd”, vervolgde hij. “Ik wil wel verder onderhandelen maar op basis van een lager percentage. Ierland blijft zich inzetten voor de mogelijkheid die kleine landen hebben om een concurrentievoordeel te behalen.”

Eerder deze week had Donohoe nog aangegeven dat Ierse steun voor de algemene belastingmaatregel mogelijk was na zijn ontmoeting met de minister van Financiën van de Verenigde Staten, Janet Yellen, die een bezoek bracht aan Brussel om druk uit te oefenen op de lidstaten van de Europese Unie om het minimumtarief voor de vennootschapsbelasting te steunen.

“Ierland zal zich tot oktober blijven inzetten voor de onderhandelingen en het overleg binnen de OESO”, besloot de Ierse minister.

Ierland is overigens niet het enige land dat bedenkingen heeft bij een minimumtarief van 15 procent. Binnen de Europese Unie hebben ook Hongarije en Estland kritiek geuit op een minimale vennootschapsbelasting.

(tb)

Meer
Mijn Volglijst

Beursagenda: Belgische bedrijven

25/11/2021 15:01

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met vrijdag 03 december 2021

VRIJDAG 26 NOVEMBER 2021

08:00 Elia - Cijfers derde kwartaal

MAANDAG 29 NOVEMBER 2021

- Geen agendapunten

DINSDAG 30 NOVEMBER 2021

00:00 Floridienne - Cijfers derde kwartaal

WOENSDAG 01 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

DONDERDAG 02 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

VRIJDAG 03 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.pers@abmfn.beRedactie: +32(0)78 486 481

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20