Europese digitaks tijdelijk in de koelkast: Janet Yellen reageert tevreden

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zei aan het persagentschap Reuters dat ze tevreden is met de beslissing van de Europese Unie (EU) om de digitaks in de koelkast te plaatsen. “Het werk voor een wereldwijde overeenkomst om een minimale vennootschapsbelasting in te voeren kan daardoor voltooid worden”, zei ze.

Waarom is dit belangrijk?

De G20-landen hebben afgelopen weekend een akkoord bereikt over twee wereldwijde belastinghervormingen: een minimale vennootschapsbelasting van 15 procent voor multinationals en een mechanisme om de belasting evenwichtiger te herverdelen op basis van de geboekte winst in elk land. De twee voorstellen krijgen de steun van de G7-landen en van 130 van de 139 landen van de OESO.

Yellen is al een tijdje vragende partij om een wereldwijde vennootschapsbelasting van minstens 15 procent te introduceren. De EU heeft nu op vraag van de Amerikaanse minister van Financiën beslist om de geplande digitaks uit te stellen. Bedoeling is dat er op de G20-top in oktober een akkoord komt over het wereldwijde minimumtarief en de verdeling van belastinginkomsten tussen de landen.

Sommige landen moeten nog overtuigd worden

In een interview met Reuters na haar ontmoeting met de EU-functionarissen zei Yellen tevreden te zijn met de beslissing om het voorstel voor een digitaks tijdelijk op te bergen. “We zitten midden in een poging om een overeenkomst af te ronden. De landen zijn overeengekomen om bestaande maatregelen in te trekken en in de toekomst geen digitale belastingen in te voeren die discriminerend zouden zijn”, zei de Amerikaanse minister van Financiën.

Toch staat niet iedereen te springen om een minimale vennootschapsbelasting in te voeren. Binnen de Europese Unie hebben Hongarije, Estland en Ierland zich niet aangesloten bij het compromis. En het is net Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën, die nu de voorzitter van de Eurogroep van ministers van Financiën van de eurozone is.

“Historische overeenkomst”

Yellen heeft maandag gesproken met Donohoe. “Hij nodigde me uit voor een ontmoeting met de ministers van Financiën van de eurozone. Hij heeft duidelijk veel belang bij het succes van de EU”, zei ze achteraf. Donohoe liet op zijn beurt weten dat “hij belooft de komende maanden hard te werken om te kijken of een oplossing mogelijk is.” Volgens zijn woordvoerder blijft Ierland zich wel kanten tegen een minimumbelasting van 15 procent, “maar wil het land wel een verschuiving van de manier waarop multinationals worden belast steunen.”

Yellen vertelde lokale verslaggevers in Brussel dat ze ook met de president en de minister van Financiën van Estland heeft gesproken. “Ik geloof dat deze landen (verwijzend naar de drie EU-lidstaten) de overeenkomst uiteindelijk zullen steunen”, zei ze.

“Mijn boodschap is dat dit een historische overeenkomst is die in het belang is van alle landen, en het is belangrijk dat iedereen probeert mee te doen”, voegde ze eraan toe. “Ik heb het gevoel dat die landen een manier willen vinden om ‘ja’ te zeggen.”

Lees ook:

(tb)

Meer