Ierland verbiedt politieke donaties in crypto, uit vrees voor Russische inmenging in verkiezingen

Het wordt politieke partijen in de Ierse Republiek verboden om donaties in cryptomunten te aanvaarden. Dat meldde de Irish Independent vandaag. De maatregel dient om Russische inmenging in de Ierse verkiezingen te bestrijden.

Waarom is dit belangrijk?

Deze nieuwe strafmaatregel - om ervoor te zorgen dat het Poetin-regime geen voet aan de politieke grond (meer) krijgt in de EU - zou wel eens het begin van een Europese trend kunnen zijn; mogelijk is crypto daar dan de dupe van. Overigens lijken Poetins medestanders zich voornamelijk in het hardrechtse kamp in Italië, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk te bevinden.

De minister van Lokaal Bestuur, Darragh O’Brien, stelt in een brief aan de partijleiders van het land maatregelen voor om mogelijke buitenlandse inmenging in het democratisch proces van de eilandstaat de kop in te drukken. O’Brien is belast met de hervorming van de kieswet.

“De afschuwelijke invasie in Oekraïne en de verraderlijke desinformatieoorlog benadrukken de voortdurende fundamentele bedreigingen waarmee alle democratieën worden geconfronteerd”, klinkt het.

De door O’Brien voorgestelde wijzigingen hebben ook betrekking op regels rond buitenlandse donaties, fake news en algemene transparantie-eisen voor politieke partijen.

Crypto om sancties te omzeilen

Er bestaat binnen de Europese politiek veel bezorgdheid dat crypto gebruikt wordt om de westerse sancties tegen Rusland te omzeilen. Volgens cryptonieuwssite CoinDesk zou daar echter weinig van aan zijn.

“Oligarchen ontvluchten de roebel niet voor Bitcoin”, klinkt het daar. “We zien niet de soort instroom die zou duiden op een instroom van grote geldbedragen (…) overeenkomstig met (…) de nettowaarde van een oligarch”, liet Salman Banaei, hoofd overheidsbeleid bij blockchaindatabedrijf Chainalysis, optekenen begin maart.

Eveneens is het onduidelijk hoe hoog het percentage van de politieke donaties is dat momenteel in crypto wordt betaald aan politieke partijen of individuen in Ierland; noch is er een exact bedrag bekend.

Crypto-onvriendelijk

De Ierse centrale bank is nooit een grote voorstander van crypto geweest, schrijft Cointelegraph. Zo verklaarde de instelling in februari nog dat het onwaarschijnlijk was dat ze beleggingsfondsen met blootstelling aan crypto voor retailbeleggers zou goedkeuren omdat ze een “hoge mate van deskundigheid” missen.

De maand daarop legde het financiële orgaan een waarschuwende verklaring af over crypto-activa. Hierin werden consumenten geadviseerd om bedacht te zijn op “de risico’s van misleidende advertenties, met name op sociale media, waar influencers worden betaald om reclame te maken voor crypto-activa.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20