Ierland verbiedt als eerste land investeringen in fossiele brandstoffen

In Ierland heeft het parlement een wet goedgekeurd die investeringen in energie afkomstig uit fossiele brandstoffen, verbiedt. De overheid gaat bovendien aandelen in bedrijven verkopen.

Het voorstel werd al twee jaar geleden ingediend, maar nu heeft het parlement de wet goedgekeurd. Concreet mag er geen staatsgeld meer geïnvesteerd worden in bedrijven die energie uit fossiele brandstoffen halen. Voorts gaat Ierland alle aandelen in het bezit van de overheid terugtrekken en de komende vijf jaar te koop aanbieden. In totaal zijn die aandelen 300 miljoen euro waard, en ze zijn afkomstig uit 150 bedrijven.

Klimaatverandering

Noorwegen is een ander land dat zich steeds meer uit dit soort bedrijven aan het terughalen is. Alleen staat het daar niet in de wet en op dat vlak krijgt Ierland dus een wereldprimeur. Parlementslid Thomas Pringle, die de wet heeft ingediend, vindt dat ook wereldwijd investeringen moeten worden stopgezet, aangezien de sector zo zwaar weegt op de klimaatverandering. Voorts is het volgens hem een duidelijke boodschap van het Ierse volk en de internationale gemeenschap dat ze bereid om na te denken en te handelen op korte termijn.

Honderden instellingen hebben net als Ierland beslist om niet meer in fossiele brandstoffen te investeren. Ook steden zoals Parijs en Washington DC hebben dat al gedaan. De katholieke kerk gaf eveneens het goede voorbeeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20