Ierland komt met ‘grootste begroting ooit’ door corona en brexit

Ierland kondigt voor 2021 de grootste begroting uit zijn geschiedenis aan, om de impact van de coronacrisis en de brexit op te vangen. Er wordt 17,5 miljard euro uitgetrokken voor maatregelen met betrekking tot de coronapandemie en de brexit.

Dat kondigde minister van Financiën Paschal Donohoe dinsdag aan. ‘We bevinden ons in een tijd van grote onzekerheid en toenemend risico’, zei hij in Dublin. ‘Wij burgers, jong en oud, moeten nu ons best blijven doen om deze gezamenlijke vijand, deze ziekte, te bestrijden en te verslaan.’

Donohue zei dat de begroting voorbereid werd met de veronderstelling dat er in 2021 geen vaccin beschikbaar zal zijn en dat er geen handelsovereenkomst zal zijn tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie na de brexit.

Steun voor sluitingen

Heel wat van de uitgaven in de begroting voor 2021 gaan naar steun aan ondernemingen die gedwongen werden te sluiten door de coronacrisis of die getroffen worden door de brexit.

Er wordt ook een miljardenherstelfonds achter de hand gehouden volgend jaar om in te zetten mocht het nodig blijken. Voor gezondheidszorg wordt een extra 4 miljard euro uitgetrokken en voor sociale huisvesting 500 miljoen euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20