In een interview met Bloomberg waarschuwde Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat OPEC+, het oliekartel samen met zijn bondgenoten, moet oppassen met productieverlagingen van olie.
IEA-topman waarschuwt OPEC+ dat het de wereldwijde economie beschadigt, maar topman van het oliekartel bijt van zich af

Waarom is dit belangrijk?
OPEC+, het oliekartel en zijn bondgenoten, heeft een enorme invloed op de oliemarkt en daardoor ook op de wereldwijde economie. Die laatste bevindt zich nu echter in een zeer fragiele staat. Als de prijs van olie stijgt, al dan niet door een productieverlaging van het kartel, wordt het moeilijker om de hardnekkige inflatie te bestrijden, waardoor de economische vooruitzichten langer somber zouden kunnen blijven.In het nieuws: De productieverlaging van OPEC+ zou schade kunnen veroorzaken aan de nu al fragiele wereldwijde economie. Bovendien zou een verlaging op lange termijn nadelig zijn voor de olieproducenten zelf, zegt Birol.
Probleem 1, voor OPEC+: “Ze moeten zeer voorzichtig zijn”, zei de IEA-topman. “Als olieproducenten de prijs omhoog proberen te duwen, zal de penetratie van elektrische auto’s enkel versnellen.”
- De transitie naar elektrisch rijden raakte de voorbije jaren in een stroomversnelling. Vorig jaar reden er 26 miljoen elektrische auto’s (EV’s) op de wegen, een stijging van 60 procent tegenover 2021. Een op zeven nieuwe auto’s die nu verkocht worden, zijn elektrisch, en eind dit jaar zal dit stijgen naar bijna een op vijf, denkt het IEA.
- Door nu de productie te verlagen, zou OPEC+ zichzelf op lange termijn schade kunnen toebrengen. Veel landen in het kartel zijn sterk afhankelijk van de wereldwijde vraag naar olie. Een versnelde transitie naar elektrisch rijden zal voor hen enkel nadelig zijn.
De economische motor van de wereld
Probleem 2, voor de rest van de wereld: Een productieverlaging nu, terwijl de economische motor van de wereld sputtert, zal een herstel volgens Birol vertragen.
- “De wereldeconomie bevindt zich in een zeer kwetsbare fase. Hogere olieprijzen en een opwaartse druk op de inflatie – dat is het laatste wat we willen”, zei het hoofd van het IEA.
- Centrale banken rond de wereld proberen sinds vorig jaar om de hoge inflatie te bestrijden door hun rentes op te trekken. Hoewel dat een effect lijkt te hebben, zorgen hogere rentes voor een vertragende economie, omdat geld lenen duurder wordt.
- De prijs van energie is een van de drijvende krachten achter inflatie. Als olie, gas en andere energieproducten duurder worden, stijgt ook de geldontwaarding. Daardoor zullen centrale banken langer hoge rentes moeten aanhouden. In het ergste geval kan dat leiden tot het economische doemscenario van stagflatie: een stagnerende economie met een hoge inflatie.
IEA moet “zeer voorzichtig zijn”
De reactie: Haitham Al Ghais, secretaris-generaal bij OPEC, reageerde donderdag op het nieuws.
- Al Ghais waarschuwt in een persbericht dat het IEA “zeer voorzichtig” moet zijn met zijn woorden. Opmerkingen die de investering in de olie-industrie ontmoedigen, zouden voor volatiliteit kunnen zorgen in de toekomst, niet de beslissingen van OPEC+.
- “Als er iets is dat tot toekomstige volatiliteit zal leiden, dan is het wel de herhaalde oproep van het IEA om te stoppen met investeren in olie, in de wetenschap dat alle door gegevens gestuurde vooruitzichten voorzien in de behoefte aan meer van deze kostbare grondstof om de wereldwijde economische groei en welvaart in de komende decennia te voeden, vooral in de ontwikkelingslanden”, staat er te lezen.
- OPEC+ zou de productieverlaging niet hebben doorgevoerd om de olieprijzen te manipuleren, maar focust zich op “de fundamenten van de markt”. Het oliekartel en zijn bondgenoten zouden volgens de OPEC-topman simpelweg reageren op een lagere vraag naar het zwarte goud.
(fjc)