Iconische boots van Dr. Martens trekken naar de beurs

De Britse schoenenmaker Dr. Martens zegt van plan te zijn naar de Londense beurs te trekken. Het merk is vooral bekend van zijn laarzen, die door subculturen van diverse pluimage omarmd worden.

Permira, de investeringsmaatschappij die Dr. Martens in handen heeft, speelde al langer met het idee van een beursgang en wil er nu in 2021 eindelijk werk van maken. Permira en enkele andere bestaande aandeelhouders gaan circa 25 procent van hun aandelen aan het publiek aanbieden. Die aandelen zullen daarna vrij verhandelbaar zijn op de Londense beurs.

Dr. Martens is goed voor een jaaromzet van 672 miljoen pond en een verkoop van 11 miljoen paar schoenen per jaar. De sterkhouder is de originele Dr. Martens-boot, de 1460. Dat was aanvankelijk een laars voor het Britse werkvolk in de jaren zestig, maar groeide uit tot een cultureel icoon.

Extreemlinks, extreemrechts of apolitiek?

Het merkwaardige is dat de boots zowel in trek waren bij de anarchistische en linkse punks in de jaren zeventig als extreemrechtse skinheads in de jaren tachtig. In de jaren negentig kreeg Dr. Martens een nieuwe boost omdat het onderdeel werd van de Britpop-cultuur.

Het merk slaagde er de voorbije decennia in de verscheidene politieke connotaties grotendeels van zich af te schudden en wil net als Fred Perry zeker niet geassocieerd worden met de Proud Boys of andere extreemrechtse groepen.

Recentelijk schaarde Dr. Martens zich expliciet achter de ‘Black Lives Matter’-beweging. ‘Ons iconisch merk appelleert aan een uiteenlopende waaier aan consumenten over heel de wereld die onze schoenen dragen om hun individuele stijl uit te drukken’, zegt CEO Kenny Wilson.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20