Schoenenmerk Dr. Martens onderweg naar Londense beurs

Het moederbedrijf van Dr. Martens heeft een aantal zakenbanken onder de arm genomen om de iconische schoenenmaker volgend jaar naar de beurs te brengen. Dat schrijft de Britse nieuwssite Sky News.

De familie Griggs verkocht Dr. Martens in 2013 aan de investeringsmaatschappij Permira voor 300 miljoen pond (335 miljoen euro). Die wil het merk nu op de beurs plaatsen.

Een verkoop is volgens Sky News ook een optie, maar doordat er bij een vorige poging weinig kooplustigen waren gaat de voorkeur naar een beursgang. Hoeveel die zou moeten opbrengen, is nog niet bekend.

Skinheads

Dr. Martens loopt niet meer zo in het zicht tegenwoordig, maar toch kon het bedrijf goede resultaten voorleggen het voorbije jaar. Over het gebroken boekjaar 2020 ging de omzet 48 procent hoger naar 672,2 miljoen pond (751,7 miljoen euro). De brutobedrijfswinst (ebitda) verdubbelde naar 164,4 miljoen pond.

Het merk werd opgericht in 1947 door de Britse familie Griggs, maar kende zijn grootste succes vooral in de jaren 60 toen skinheads en hardrockers de schoenen, waar overigens geen dierlijke producten in gebruikt worden, massaal droegen om zich te identificeren met de arbeidersklasse.

Hoewel Dr. Martens sindsdien wat in en uit de mode is geraakt, is het toch altijd redelijk relevant kunnen blijven. De groep heeft nu meer dan 100 eigen winkels wereldwijd, waarvan 25 geopend werden in het boekjaar 2017-2018.

Meer