Iconisch luxewarenhuis Harrods ontslaat 700 mensen

Het Britse luxe-imperium Harrods moet door de coronacrisis 14 procent van zijn personeelsbestand ontslaan. Harrods is sterk getroffen door de crisis, zijn Londense vlaggenschip moest enkele maanden sluiten.

De CEO van Harrods, Michael Ward, bracht zijn personeel op de hoogte in een memo op dinsdag. ‘Met een zwaar hart moet ik vandaag bevestigen dat door de voortdurende impact van deze pandemie, we als bedrijf ons personeelsbestand moeten reduceren’, klinkt het. In totaal werken er 4.800 mensen bij Harrods, 700 jobs zitten op de wip.

Geen buitenlandse toeristen

‘De noodzakelijke socialdistancingmaatregelen, die personeel en klanten beschermen, hebben een grote impact op onze handelscapaciteit. Dat het internationale reisverkeer lam ligt, betekent ook dat we belangrijke klanten in het buitenland mislopen.’

‘Het spijt me dat ik moet zeggen dat, nadat we elke andere mogelijkheid bekeken hadden, we nu erkennen dat we veranderingen moeten brengen aan onze operationele structuur.’

Volgens de CEO zullen de meeste ontslagen vallen n de sectoren die het hardst geraakt zijn door de lockdown. Harrods is maar een van veel voorbeelden van warenhuizen en retailers die onder immense financiële druk staan door de pandemie. Het vlaggenschip van Harrods, de winkel in het Londense Knightsbridge, is intussen al enkele maanden gesloten.

In mei heeft het bedrijf aangekondigd voor het eerst een outletwinkel te zullen openen in Londen. Daar moet de overstock van de winkel heen.

Wat is Harrods?

Harrods trekt op normale dagen 35.000 bezoekers per dag. Tijdens de feestdagen kan dat oplopen tot 150.000 per dag. Die flaneren in de 330 afdelingen van de luxeboetiek, verspreid over 7 verdiepingen. Harrods telt 19 restaurants, waaronder een sushibar en tapasbar, die op 74.000 vierkante meter staan.

Wie bij Harrods wil winkelen, telt daar aardig wat duiten voor neer, maar kan een hondje droppen in de kennel, de kinderen bij Harrods Mini en mag zelfs arriveren per helikopter. Het warenhuis was lang in handen van de Egyptische miljardair Mohamed Al-Fayed, maar werd in 2010 voor 1,8 miljard dollar overgekocht door Qatar Holding. Dat is in handen van de koninklijke familie van Qatar.

Meer