Ibuprofen wordt nu getest als Covid-19-behandeling

Er loopt een interessant experiment in het Verenigd Koninkrijk. Wetenschappers organiseren een proefproject om te onderzoeken of ibuprofen kan ingeschakeld worden in de behandeling van Covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen.

Een team afkomstig van twee Londense hospitalen en de universiteit Kings College geloven dat de ontstekingsremmende pijnstiller ademhalingsmoeilijkheden kan behandelen. In dat geval zou het een goedkope behandeling kunnen zijn die Covid-19-patiënten van het beademingstoestel houdt.

Speciale versie van het medicijn

Voor het proefproject, dat toepasselijk ‘Liberate’ of bevrijden gedoopt werd, krijgt een controlegroep van coronapatiënten ibuprofen toegediend, naast de gebruikelijke behandeling. Een testgroep krijgt een placebo .

Het gaat echter wel om een speciale formulering (hoe het werkzame geneesmiddel wordt gecombineerd met andere chemische stoffen) van de gekende pijnstiller. Het gaat dus niet om de pillen die in menig medicijnkastje te vinden zijn.

Voor de test worden lipide capsules (makkelijk oplosbare capsules) gebruikt die vaak voorgeschreven worden voor de behandeling van onder meer artritis.

Acute ademhalingsmoeilijkheden

Onderzoek bij dieren toont aan dat ibuprofen in die vorm het acute respiratoire syndroom kan behandelen. Dat is een van de meest schadelijke complicaties van het SARS-CoV-2-virus. (SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome). Patiënten worden zeer kortademig, tot op het punt dat ze hun huid blauw wordt. Vaak moeten ze worden beademd, en zij die genezen ondervinden vaak blijvende schade aan de longen.

In het begin van de pandemie werd ibuprofen afgeraden voor de behandeling van Covid-19. Er waren vermoedens dat het medicijn de infectie erger zou maken, daarom kregen patiënten paracetamol voorgeschreven. Na analyse van de wetenschappelijke studies trok de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar waarschuwing voor het gebruik van ibuprofen bij een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus weer in.

De Hoge Gezondheidsraad raadt nog altijd aan om paracetamol eerst te proberen. Het heeft minder neveneffecten dan paracetamol, en is een veiliger keuze voor de meeste mensen. Ibuprofen in het geval van maagproblemen wordt sterk afgeraden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20