Wie vandaag een woning huurt, moet fors meer betalen dan een jaar geleden. Uit een onderzoek van de vastgoedgroep Dewaele blijkt dat de huurprijzen in 2023 met bijna 8 procent zijn gestegen.
Huurprijs woning met bijna 8 procent gestegen in één jaar

Waarom is dit belangrijk?
Het verstrakkende geldbeleid van de ECB heeft een niet te onderschatten impact op de vastgoedmarkt. Die is intussen ook in ons land aan het afkoelen. Door de hogere rentes kunnen minder mensen een eigen huis of appartement kopen. En dat heeft ook gevolgen voor de huurmarkt.In het nieuws: Wie het voorbije jaar een huurcontract afsloot, betaalt daarvoor gemiddeld 7,8 procent meer dan een jaar eerder, leert een onderzoek van Dewaele. De vastgoedgroep liet haar licht schijnen over 9.500 verhuurcontracten die tussen 2018 en 2023 werden afgesloten.
- De gemiddelde huurprijs van een woning is met 92 euro gestegen tot 980 euro per maand. Dat is een toename met 10,5 procent.
- Als je een appartement huurt, betaal je vandaag 6,5 procent meer dan een jaar geleden. De gemiddelde huurprijs bedraagt 805 euro, oftewel 50 euro meer.

Waarom stijgen de huurprijzen?
Duiding: Volgens Dewaele klimmen de huurprijzen omdat de vastgoedmarkt is afgekoeld.
- Door de stijgende rente kunnen minder mensen zich een eigen woning veroorloven. Daardoor blijven ze langer in een huurwoning wonen, met een kleiner aanbod als gevolg.
- Voorts verdwijnen er meer huurpanden van de markt dan dat er nieuwe bij komen.
- Er wordt ook minder geïnvesteerd in nieuwbouw, en de renovatieplicht en invoer van conformiteitsattesten zetten almaar meer eigenaars ertoe aan hun, soms verouderd, huurpand te verkopen.
- “Renoveren zorgt ervoor dat je een hogere huur kan vragen, maar het rendement op je totale investering daalt wel”, voegt Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Vastgoedgroep, eraan toe.
- “Gemiddeld kregen we voor een huurpand in Vlaanderen 27 aanvragen voor een bezoek – met uitschieters tot gemiddeld 36 in de provincie Antwerpen. Voor één op de tien verhuurpanden waren er zelfs 64 bezoekaanvragen”, verduidelijkt Dewaele. “Aangezien elke woning maar één keer verhuurd kan worden en het aanbod verkleint, zal het spanningsveld op de huurmarkt alleen maar blijven toenemen.”
Kwaliteitsvollere huurwoningen
Pluspuntje: Het aanbod op de huurmarkt wordt almaar kwaliteitsvoller. Amper één op de vier tweeslaapkamerappartementen die te huur worden aangeboden hebben nog een EPC-score C of slechter.
- De overheid stimuleert verhuurders om hun woning duurzamer te maken. Dewaele juicht dat toe, maar voegt er wel aan toe dat dergelijke huurwoningen niet voor iedereen beschikbaar zijn. “Uiteraard moet de overheid ervoor zorgen dat het aanbod duurzamer wordt, maar ze moet er ook voor zorgen dat er voldoende aanbod is. Nu is vooral de onderkant van de huurmarkt het slachtoffer van de gemaakte beleidskeuzes, omdat die leiden tot meer krapte”, klinkt het.
- De vastgoedgroep adviseert huurders om zich goed voor te bereiden op een gesprek met een verhuurder. “Wees vooral eerlijk”, luidt het advies. “Als er niet correct wordt gecommuniceerd in verband met de inkomsten komt dat vroeg of laat sowieso boven water, met een hoop frustratie, ontgoocheling en tijdverlies tot gevolg. Bereid je daarnaast goed voor, met alle juiste documenten (inkomstenbewijzen, identiteitsbewijzen…).”
(cv)