Huis huren kost gemiddeld 846 euro per maand

De gemiddelde huurprijs van een huis in Vlaanderen en Brussel is vorig jaar met 4,7 procent gestegen tot 846 euro per maand. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep op basis van 12.000 verhuringen.

Vastgoedexperts zeggen het al enkele maanden: de huurmarkt staat voor een grote comeback, omdat almaar meer alleenstaanden en gezinnen naar een flexibele woonoplossing zoeken. Ondanks de lage hypotheekrentes laten ze de markt voor koopwoningen links liggen.

Volgens het onderzoek van Dewaele zijn kandidaat-huurders vooral op zoek naar huizen. “Dat komt omdat we sinds corona ruimer willen wonen en die ruimte vind je sneller in een huurwoning dan in een appartement”, zegt de vastgoedgroep in een persbericht.

De huurprijzen van appartementen zijn voor het eerst sinds 2017 niet gestegen en bedragen gemiddeld – net als vorig jaar – 719 euro. Een huis huren is het voorbije jaar daarentegen gemiddeld 38 euro per maand duurder geworden, tot 846 euro per maand.

Nog een indicator: huizen staan gemiddeld 45 dagen te huur, appartementen 63 dagen of dus bijna drie weken langer.

bron: Dewaele

Huurindexering

“De stijgende vraag naar ruime woningen voedt de prijsstijging op de Vlaamse en Brusselse huurmarkt”, zegt Dewaele. “Het aanbod van huurwoningen is altijd minder geweest dan dat van de appartementen en dat duwt de huurprijs van een huis automatisch omhoog. Vooral de halfopen bebouwingen zijn gegeerd omdat die nog betaalbaar zijn en meer ruimte bieden, zowel binnen als buiten.”

Dit jaar zullen de huurprijzen verder stijgen als gevolg van de huurindexering. Verhuurders hebben het recht om de huurprijs jaarlijks te indexeren.

Dewaele: “Tot voor november 2021 viel de inflatie nog binnen de perken, waardoor sommige verhuurders een indexatie achterwege lieten. Maar nu de inflatie de pan uitswingt tot 5 procent en meer, is de kans groot dat verhuurders hun huurprijzen wel zullen indexeren. Bestaande huurders zullen hun contract geïndexeerd zien, terwijl nieuwe huurders bij de start mogelijk een iets lagere prijs zullen betalen.”

(ns)

Meer