Huawei zoekt andere oorden op met AI voor de varkensindustrie

Gekortwiekt door Amerikaanse sancties probeert de Chinese techgigant Huawei zijn activiteiten uit te breiden. Daarbij besnuffelt het bedrijf een onverwachte afzetmarkt… die van de varkenskwekerijen.

Sinds de Verenigde Staten Huawei op de zwarte lijst gezet hebben, omdat het bedrijf in zijn technologie achterpoortjes zou inbouwen waarmee de Chinese overheid kan spioneren, is de smartphonefabrikant de facto verstoken van Amerikaanse technologieën die essentieel zijn voor zijn telefoons.

De verkoopcijfers zijn belabberd (-42 procent in het laatste kwartaal van 2020) en het bedrijf heeft laten weten dat het zijn smartphoneproductie met 60 procent zal verminderen. In 2021 zou Huawei van plan zijn om slechts 70 miljoen toestellen te leveren, tegenover 189 miljoen vorig jaar.

In zo’n omstandigheden is het zaak om de inkomstenbronnen te diversifiëren. De BBC berichtte vorige week dat het techbedrijf zijn expertise uit de informatie- en communicatietechnologie zal aanwenden om traditionele sectoren te moderniseren.

Potentieel in de varkensindustrie

Eén van de meest veelbelovende sectoren waar Huawei een bijdrage aan zou kunnen leveren, blijkt de varkenshouderij te zijn. Daar ligt een enorm potentieel, aangezien China wereldwijd de helft van alle varkens kweekt en consumeert.

Concreet zou Huawei volgens de BBC van plan zijn om artificiële intelligentie in kwekerijen te introduceren. Daarmee zou de gezondheid en het gewicht van de varkens kunnen gemonitord worden en ziektes worden opgespoord.

Hierbij zou het Chinese bedrijf mogelijk zijn gezichtsherkenningssysteem gebruiken om varkens individueel op te volgen, aldus de Britse openbare omroep.

Op een evenement voor de clouddiensten bevestigt Duan Aiguo, het hoofd van de AI-afdeling van Huawei, de geruchten. Volgens de visienota Smart Pig Raising Solution wordt de varkensindustrie binnenkort digitaal en onbemand. Aiguo erkent ook het enorme potentieel en zegt dat de digitalisering bij de Chinese varkenskwekerijen achterop hinkt in vergelijking met andere sectoren.

‘Grote varkenshouderijen kwamen op eigen initiatief naar ons, in de hoop technologie te bekomen om de varkenssector sterker te maken’

Andere sectoren

Op diezelfde manier is Huawei ook van plan zijn om de steenkoolsector te innoveren, nog zo’n groot segment in China. Met zijn technologische knowhow wil het bedrijf de efficiëntie van de winning van steenkool optimaliseren en tegelijkertijd de veiligheid van de werknemers verbeteren.

Eind 2020 gooide de Chinese telecomgigant zich ook op de markt van de intelligente voertuigen, met de Huawei Intelligent Automotive Solution. Daar biedt Huawei in samenwerking met autofabrikanten IT-oplossingen voor elektrische voertuigen aan.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20