Huawei wil in 2023 eerste fabriek buiten China openen in Frankrijk

De eerste fabriek van Huawei buiten China zal in 2023 operationeel zijn en in de Franse stad Brumath in de Elzas gebouwd worden.

Dat bevestigde Catherine Chen, vicepresident en lid van de raad van bestuur van het Chinese technologiebedrijf, vandaag officieel.

Europa met 5G veroveren

Huawei wil met de nieuwe fabriek vooral inzetten op 5G-technologie om de Europese markt te veroveren. De vestiging zou volgens Huawei 300 directe banen opleveren en 500 op lange termijn. Er zal voor 1 miljard euro aan apparatuur per jaar worden gemaakt.

Eerder werd er ook al een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum (R&D) in Parijs aangekondigd. Het bedrijf heeft al 1.000 mensen in dienst over heel Frankrijk.

Beschuldigd van spionage

Huawei wordt al een tijd van spionage beschuldigd. Het zou zijn technologie gebruiken om informatie naar de Chinese overheid door te spelen. Landen zoals de Verenigd Staten, Zweden en Groot-Brittannië hebben een verbod op het gebruik van Huawei-technologie voor hun telecomnetwerken. De spionage is wel nog nooit publiekelijk aangetoond.

Ook in België kozen Proximus en Orange Belgium ervoor om niet met Huawei in zee te gaan voor hun nieuwe 5G-netwerk, maar de bedrijven ontkennen dat daar politieke redenen achter zitten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20