Huawei heeft stiekem toegang tot mobiele telefoonnetwerken wereldwijd dankzij een zogenaamde ‘backdoor’ of achterpoort. Het gaat om een functie die specifiek voor de rechterlijke macht werd ontworpen. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Huawei zou al meer dan tien jaar over die capaciteit beschikken.
Een backdoor is een middel om buiten de beveiligingssystemen om toegang te verwerven tot een computer of een netwerk. Smartphonemakers worden wettelijk verplicht zulke backdoor in hun hardware te installeren. Op die manier heeft de overheid toegang tot de in elk apparaat opgeslagen informatie. Die informatie kan worden opgevraagd wanneer misdaden worden begaan. De bedrijven mogen die informatie zelf niet inkijken, tenzij ze het akkoord hebben van de netwerkoperator. In principe mogen enkel de politie en het gerecht deze informatie inkijken. Wel kunnen de regels daarover verschillen van land tot land.
Volgens de Amerikanen leeft Huawei deze regels niet na. Het bedrijf behoudt toegang tot deze gegevens, zonder het akkoord van de netwerkoperatoren. Washington geeft geen voorbeelden. Wel laat het weten ‘bewijzen te hebben dat Huawei via de systemen die ze wereldwijd verkoopt heimelijk toegang heeft tot vertrouwelijke en persoonlijke informatie.’
Dit nieuwe bewijsmateriaal maakt deel uit van een laatste Amerikaanse inspanning om bondgenoten ervan te overtuigen Huawei uit hun netwerken te houden. Volgens Washington zou het bedrijf door de Chinese overheid ertoe kunnen worden verplicht dat materiaal te gebruiken om buitenlandse netwerken te bespioneren, zelfs te verstoren.
Huawei ontkent
Huawei houdt al langer vol dat het nooit in opdracht van Beijing zou spioneren. Ook deze laatste beschuldigingen worden weggewuifd. ‘Nooit hebben we, noch zullen we iets doen dat de veiligheid van de netwerken en de data van hun klanten in gevaar kan brengen of kan compromitteren.’
De VS en hun bondgenoten zijn al langer in een controverse gewikkeld omtrent het gebruik van de 5G-systemen van Huawei. Recent nog gaven zowel Duitsland als het VK, en ondanks de druk vanuit Washington, te kennen dat ze Huawei de kans zouden geven mee te dingen naar de aanbestedingen voor de installatie van 5G-technologie in hun land.