Huawei blijft scoren, maar enkel in China

De smartphoneverkoop van Huawei steeg dit kwartaal in zijn thuisland China met 60 procent, maar in de rest van de wereld daalt die al drie kwartalen op rij. De Amerikaanse ban heeft daar veel mee te maken.

In mei plaatsten de VS Huawei op een zwarte lijst. Amerikaanse bedrijven mogen geen handel meer drijven met Huawei, waardoor de techgigant zijn waar minder makkelijk aan de man krijgt. De VS verdenken het bedrijf ervan spionage-apparatuur te installeren in zijn smartphones en netwerken, waardoor de Chinese overheid kan meeluisteren. Ze overwegen ook Europese bedrijven te ondersteunen in hun concurrentie met Huawei.

Android

De ban raakt Huawei niet alleen in Amerika, maar zet wereldwijd zijn imago onder druk. In een tijd waar privacy een hot topic is, vertrouwen consumenten minder op het bedrijf. Komt daar nog bij dat de smartphones niet meer kunnen draaien op de Android-software van het Amerikaanse Google. Android is het meestgebruikte besturingssysteem in de wereld.

Nu draaien de smartphones op een opensourceversie van Android. De appwinkel van Google staat daar echter niet op, waardoor populaire apps als Google Maps of Facebook niet kunnen gedownload worden. In China is dat minder een probleem omdat ze daar hun eigen versies hebben van dergelijke apps.

Binnenlandse vraag

De totale smartphoneverkoop van Huawei steeg in het derde kwartaal met 30 procent jaar op jaar, maar veel daarvan is dus toe te schrijven aan de binnenlandse vraag. Het laat in zijn thuisland iedereen ruim achter zich.

In de rest van de wereld daalde de verkoop met 6 procent op jaarbasis, nadat hij al 12 en 17 procent was gezakt de voorbije kwartalen. In totaal verkocht Huawei 67 miljoen telefoons. Dat blijkt uit data van de marktonderzoekers Canalys en IDC.

Eigen systeem

Huawei is volop bezig met de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem en appwinkel. Apps als WeChat en AliPay, allebei erg populair in China, zijn er al op beschikbaar. Maar niet-Chinese appmakers overtuigen om te ontwikkelen voor een ander besturingssysteem dan Apple of Android is moeilijk. Microsoft heeft dat ooit geprobeerd en is daar glansrijk in gefaald.

Het wordt geen makkelijke opdracht voor Huawei om bedrijven en consumenten buiten China te overtuigen dat zijn besturingssysteem kan concurreren met de al bestaande systemen. Het stelde onlangs zijn eerste plooibare smartphone voor en het ontwikkelt nieuwe versies van zijn P- en Y-toestellen volgens Canalys.

De plooibare Mate X.  EPA-EFE/Andreu Dalmau
De plooibare Mate X. EPA-EFE/Andreu Dalmau
Meer