VS willen Europese bedrijven meer slagkracht geven tegen Huawei

Washington denkt eraan om Nokia en Ericsson te steunen zodat ze de concurrentie aankunnen met de Chinese telecomgroep Huawei, zo meldt de Financial Times.

Terwijl de spanningen oplopen in de aanloop naar nieuwe gesprekken om de handelsoorlog te doen bekoelen, blijven de VS zich zorgen maken over de rol van het Chinese Huawei in de ontwikkeling van 5G mobiele netwerken wereldwijd. Hooggeplaatste leden van de Amerikaanse regering overwegen om financiering door te sluizen naar Europese bedrijven om de macht van Huawei te breken.

5G-wedloop

Experts waarschuwen dat het Chinese bedrijf gevaarlijk dominant wordt in de wedloop naar de volgende generatie mobiele communicatie. De VS maken zich zorgen dat veel bondgenoten Huawei zullen inhuren om hun 5G mobiele netwerk te ontwikkelen. Dat zou de Verenigde Staten kwetsbaar maken voor hacking door Peking.

Dit voorjaar nog dreigde Trump om de samenwerking tussen Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten te beperken. Het Verenigd Koninkrijk ging Huawei namelijk inhuren om een deel van zijn 5G-netwerk te installeren. De VS proberen bondgenoten al jaren te weerhouden om de Aziatische telecomreus in te schakelen om nieuwe technologische infrastructuur uit te rollen.

Economische spionage

De Chinezen zouden ‘achterpoortjes’ inbouwen om data te versluizen en te dupliceren. Bewijzen hiervoor leverde de Amerikaanse overheid niet. Grote Amerikaanse technologiebedrijven werkten wel mee aan overheidsspionage van de VS, zoals klokkenluiders als Edward Snowden aantoonden.

Enkel Australië gaf gehoor aan de Amerikaanse oproep. Huawei is namelijk behoorlijk dominant wat betreft de uitbouw van 5G-netwerken. ‘Onze superioriteit op vlak van telecominfrastructuur hebben we decennia geleden opgegeven’, vertelt een hoge Amerikaanse overheidsfunctionaris aan de Financial Times. ‘Nu blijkt dat niet de beste keuze te zijn geweest voor onze nationale veiligheid.’

Enkel het Europese Nokia en Ericsson vormen concurrentie voor de Chinese telecomgigant. Huawei heeft echter een enorm concurrentievoordeel tegenover zijn Europese tegenhangers. Het bedrijf geniet de onvoorwaardelijke steun van de Chinese staatsbank. Daardoor kan Huawei zijn klanten enorm genereuze financiële voorwaarden bieden en zeer lange betalingstermijnen. Volgens de Financial Times overweegt Washington dus om een gelijkaardige financiële steun te verlenen aan de Europese telecomreuzen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20