Horeca tevreden over eerste week na heropstart

Horeca-uitbaters zijn tevreden met de eerste week sinds de heropstart na de lockdown, blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen. De sectorfederatie waarschuwt wel dat het financieel moeilijk blijft, onder meer doordat cafés en restaurants over een lagere capaciteit beschikken door de socialdistancingmaatregelen.

Drie op de vier horecaondernemers vinden dat de eerste week ‘gewoon’ tot ‘zeer goed’ verlopen is. Al was het wel wennen. Bijna de helft (45,5 procent) vindt het continu dragen van een mondmasker de moeilijkste aanpassing. Zowat 20 procent vindt het dan weer moeilijk om constant de vele richtlijnen goed na te leven.

Die aanpassingen in de zaak hebben ook een prijskaartje, waarschuwt Horeca Vlaanderen. Ruim de helft (55 procent) van de horecaondernemers kon die prijs onder de 1.000 euro houden. Voor de meesten (86 procent) bleven de kosten onder de 3.000 euro. Enkele opvallende uitschieters zijn restaurants die meer dan 10.000 euro hebben geïnvesteerd om aanpassingen te kunnen doen.

Social distancing

Maar door de socialdistancingmaatregelen om Covid-19 in te dijken, draaien heel wat cafés en restaurants nu aan verminderde capaciteit. Volgens Horeca Vlaanderen is dat voor acht op de tien het geval. ‘En daar zijn grote verschillen in. Bijna de helft (43,7 procent) kan de vermindering in capaciteit beperken tot maximaal 30 procent minder tafels. Een op de vijf uitbaters ziet dan weer meer dan de helft van zijn capaciteit verdwijnen’, klinkt het.

De veranderingen veroorzaken ook omzetverlies, maar dat wordt deels opgevangen door de extra steunmaatregelen zoals de lagere btw. Negen op de tien ondernemers zijn ’tevreden’ tot ‘zeer tevreden’ met die steunmaatregelen, en zeker met de btw-verlaging. ‘Die verlaging heeft trouwens geen negatief effect voor de klant, want in 88 procent van de gevallen blijft de prijs ongewijzigd’, klinkt het nog.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20