De cafés zijn weer open: ‘Zonder steun was het wellicht pas echt een bloedbad geworden’

Er gaat maandag een grote zucht van verlichting door België. Na drie maanden gedwongen inactiviteit, mocht de horeca opnieuw zijn deuren openen. Bijzonder tevreden gezichten ook in café De Nieuwe Linde op het Antwerpse Zuid, dat door de opgelegde maatregelen echter wel een aanzienlijke metamorfose heeft ondergaan.

Van barkrukken, in het verleden vaak het hart van de kroeg, is geen sprake meer. Door de vereiste social distancing zijn er ook een aantal tafels moeten verdwijnen. Gelukkig is er het terras, dat een kleine uitbreiding kreeg, zodat een gedeelte van het verlies kon worden gecompenseerd.

Steun

‘Ik moet toegeven dat de overheid inspanningen heeft gedaan om de sector bij te springen,’ erkent cafébaas Dirk De Becker. ‘Ook alle formaliteiten voor de ontvangst van compensaties konden heel gemakkelijk worden afgehandeld.’

Dat, in combinatie met de beslissing van brouwer AB InBev om een maand huur kwijt te schelden en de huur voor de maand mei gespreid te laten betalen, maakt dat De Becker zich waarschijnlijk door deze crisis zal kunnen slaan. ‘Er zullen ongetwijfeld slachtoffers vallen, maar zonder die ingrepen was het wellicht een echt bloedbad geworden.’

‘We zijn drie maanden verplicht gesloten gebleven,’ verduidelijkt de cafébaas. ‘Dat is een periode waarin er geen enkel inkomen binnenkomt, maar de vaste uitgaven blijven. Zo raken de reserves en spaarcenten snel uitgeput. De steun zorgde er echter voor dat toch een aantal facturen konden worden betaald. Dat konden we verder gedeeltelijk aanvullen met afhaalspaghetti’s, die een opmerkelijk succes zijn gebleken.’

Btw-verlaging

De sectororganisatie Horeca Vlaanderen schat het totale inkomensverlies tussen 14 maart en 8 juni op 3,9 miljoen euro. Ook daar is de toon over de steunmaatregelen overwegend positief. ‘Dat mocht altijd meer zijn’, zegt woordvoerster Kaatje Lucas, ‘maar het pakket dat er nu ligt, is zeker niet slecht.’

In het bijzonder is de organisatie tevreden met de btw-verlaging op alle maaltijden en dranken, behalve alcohol. ‘We vragen daar al tien jaar naar en nu is het eindelijk gelukt. We hadden natuurlijk gehoopt op een volledige btw-verlaging, maar we blijven hierover samenzitten en hopen dat het meer dan een tijdelijke maatregel wordt.’

Minder personeel en minder zitplaatsen

Toch komt ook De Nieuwe Linde niet helemaal zonder kleerscheuren uit de crisis. ‘Gelukkig kon ik mijn vaste werknemers in tijdelijke werkloosheid zetten,’ merkt Dirk op. ‘Maar toch heb ik een drietal losse medewerkers moeten zeggen dat ik voorlopig voor hen geen werk meer heb.’

‘Bovendien heeft het café dertig zitplaatsen verloren. In realiteit loopt de schade nog beduidend hoger op. Niet alle tafels zullen altijd volzet zijn.’

Positief

Ondanks de tegenslag kijkt Dirk met een positieve blik naar de toekomst. ‘We zullen het wel redden,’ zegt hij. Hij beseft wel goed dat hij in een goeie positie zit. ‘Voor kleinere cafés of zaken die niet over een terras beschikken, wordt het wel moeilijker.’

Meer