Hoogste appartementsgebouw van Europa na 15 jaar eindelijk af in Benidorm

Zowat 15 jaar na de start van de werken is de Intempo-toren in het Spaanse vakantieoord Benidorm klaar voor gebruik. Het M-vormige gebouw van bijna 200 meter hoog beweert de allerhoogste woontoren van Europa te zijn.

De bouw van de toren, goed voor 47 verdiepingen, begon in 2006. Twee jaar later meldde de projectontwikkelaar dat bijna de helft van de appartementen verkocht waren en dat de toren in 2010 gebruiksklaar ging zijn. Maar die prognose bleek veel te optimistisch. De financiële crisis, inclusief een internationale vastgoedcrisis, barstte kort daarna los en het project liep jaren vertraging op.

Pas in 2018 leek het einde van de tunnel in zicht. Toen werd officieel aangekondigd dat vrijwel alle licenties in orde waren en dat de toren een jaar later – in 2019 dus – volledig operationeel zou zijn.

Het duurde evenwel toch nog eens twee jaar langer. Maar nu zou alles eindelijk klaar – of zo goed als klaar – zijn om in gebruik te nemen, meldt de Spaanse pers die een rondleiding kreeg.

Belgische kopers

  • De woontoren omvat onder meer een zwembad en wellnessruimte op de 46ste verdieping, een terras op de 47ste verdieping, een privérestaurant voor de bewoners.
  • De prijs van de appartementen variëren volgens de website van vastgoedkantoor Engel & Völkers van 263.000 euro tot 2,4 miljoen euro, afhankelijk van de grootte en de verdieping. De meest exclusieve appartementen zijn op de 45ste verdieping te vinden.
  • De vastgoedpromotor Uniq Residential zegt aan de Britse krant The Guardian dat 100 van de 256 appartementen in voorverkoop toegewezen zijn. Dat komt neer op bijna 40 procent, dus een lager percentage dan destijds in 2008 aangekondigd was.
  • Volgens Uniq komt de meerderheid van de kopers uit Spanje, maar er zijn ook ook Belgen, Fransen, Russen en Duitsers. De Britten zijn opvallend afwezig.

“Miami van de Middellandse Zee”

Benidorm telt 27 torens hoger dan 100 meter en wordt omwille van de wolkenkrabbers wel eens vergeleken met Miami of Manhattan. De Intempo-toren – eigenlijk gaat het om twee identieke torens die bovenaan verbonden zijn met constructie in de vorm van een omgekeerde kegel – is met 198 meter dubbel zo hoog, en domineert daarmee de skyline. (lb)

De M-vormige Intempo-toren (uiterst links) – Isopix

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten