Hoogspanning rond zwaar en duur stikstofdossier

De Vlaamse regering zit even zonder haar leider: Jan Jambon (N-VA) zijn vrouw testte positief voor Covid, en dus moet ook de minister-president in quarantaine. Niet evident, want net nu ligt een heftig dossier op tafel, dat van de stikstof.

  • Deze week leverde dat al een nachtelijke vergadering op voor de Vlaamse regering, waarbij zoals vaak in de politiek het uiteindelijk draait om geld. Met name: hoeveel gaat men opzijzetten om de boeren in Vlaanderen “uit te kopen”, of te compenseren voor het fors terugdraaien van hun activiteiten? In Nederland gaat een soortgelijk plan tot 25 miljard euro kosten, om een idee te geven van het kostenplaatje in Vlaanderen.
  • Het zogenaamde stikstofarrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het voorjaar, rond een kippenstal in Kortessem, zet druk op de ketel: Vlaanderen heeft een nieuw en strenger stikstofplan nodig.
  • Het is een politiek pokerspel, waarbij de landbouwsector, met name de Boerenbond, ten strijde trekt tegen Zuhal Demir (N-VA). Dat de tweede grote boerengroep, het ABS, veel minder hard Demir viseert, zegt volgens haar partij alles: “Men is het oude spelletje aan het spelen van een minister demoniseren, omdat die niet danst naar de pijpen van de machtige zuil. Maar het is zo doorzichtig”, is bij N-VA te horen.
  • Maar politiek gezien staan Demir en Hilde Crevits (CD&V), die minister van Landbouw is in de Vlaamse regering, wel neus aan neus. Want die laatste wil zoveel mogelijk stikstofuitstoot voor de landbouw houden. En wie toch moet sluiten, wat onvermijdelijk zal zijn voor een pak veehouders, moet boter bij de vis krijgen voor CD&V.
  • De vraag is of het nog voor het einde van het jaar geregeld wordt. Daarover waren de hoofdrolspelers gisteren eerder sceptisch.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20