Hoogspanning rond uitblijven Europees crisisplan


De Europese ministers van Financiën staan ‘heel dicht bij een akkoord’ over een gemeenschappelijke aanpak van de coronacrisis. Dat heeft eurogroepvoorzitter Mario Centeno donderdag gezegd voor aanvang van een cruciale videoconferentie van de ministers van Financiën.

De conference call werd echter meermaals uitgesteld, wat wijst op de grote zenuwachtigheid. Op de virtuele onderhandelingstafel zou een reddingsplan ter waarde van 540 miljard euro liggen, meldt nieuwsdienst Bloomberg:

  • een vangnet van 100 miljard euro voor werkgelegenheidsprogramma’s
  • een fonds van 200 miljard euro voor liquiditeitssteun aan bedrijven, via de Europese Investeringsbank
  • een kredietlijn van 240 miljard euro om de nationale begrotingen te ondersteunen, via het noodfonds ESM

Er bestaat vooral discussie over de voorwaarden die de eurozone aan de lidstaten zou opleggen voor de toegang tot die fondsen. ‘We staan heel dicht bij een akkoord. Ik vertrouw erop dat we deze keer allemaal de nodige zin voor compromis zullen tonen’, zo verklaarde Mario Centeno, de Portugese voorzitter van de eurogroep, in een videoboodschap.

Daarnaast ijveren Italië en Spanje met de steun van Frankrijk voor de uitgifte van gemeenschappelijk schuldpapier – de zogeheten ‘coronabonds‘ – om het herstel op langere termijn te financieren. Het splijt de eurolanden in twee kampen. Landen met meer gezonde openbare financiën, zoals Duitsland en Nederland, willen daar helemaal niet van weten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20