Hoogbejaarde coronapatiënt start rechtszaak over bed op intensieve zorg

In Luik ondervindt het MontLégia-ziekenhuis druk van verschillende families, zodat hoogbejaarde patiënten een bed krijgen op intensieve zorg. Eén familie trok al naar de rechter, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

In de rechtszaak in kort geding gebruiken advocaten de wet op patiëntenrechten. Die bepaalt dat artsen verplicht zijn om de wil van de patiënt te respecteren. Ze kunnen dus geen bed of medicijnen weigeren als die beschikbaar zijn. In Vlaanderen zijn er vooralsnog geen gelijkaardige verhalen bekend.

Nochtans is er weinig kans op succes, stelt professor medisch recht Filip Dewallens. ‘Artsen gedragen zich zorgvuldig wanneer ze de richtlijnen van het crisiscentrum en van hun wetenschappelijke verenigingen volgen. Over individuele triagebeslissingen wordt druk overleg gepleegd’, zegt hij.

Nog volgens de expert is het ‘erg wrang’ voor het zorgpersoneel dat zulke claims ingesteld worden. ‘Die mensen zouden niet ook nog eens rechtszaken mogen riskeren’, zegt hij. Dewallens stelt voor dat de overheid een wet uitvaardigt om immuniteit te geven aan zorgverleners. Ook Nederland overweegt dat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20