Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 01 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hoofdeconoom KBC: ‘Steunpakketten zijn puur protectionisme’

Logo Business AM
Economie

25/03/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 3 min leestijd

Jan Van Hove, de hoofdeconoom van KBC - KBC

De coronacrisis dreigt de spelregels van de wereldeconomie structureel te veranderen, richting meer protectionisme en minder vrije markt. Dat voorspelt Jan Van Hove, de hoofdeconoom van KBC, na het stimuleringsprogramma van de Amerikaanse regering.

‘De coronacrisis wordt niet louter een tijdelijke economische schok, maar dreigt de spelregels van de wereldeconomie grondig en langdurig te veranderen’, schrijft Van Hove in een eerste reactie op het Amerikaanse superplan van 2.000 miljard dollar. ‘Met de Amerikaanse maatregelen wordt meteen ook helikoptergeld een feit, terwijl de verregaande steun aan bedrijven puur protectionisme is. En daaraan maakt niet alleen de VS zich vandaag schuldig.’

Ongezonde machtsstrijd

Volgens Van Hove verlenen de VS en steeds meer andere landen ‘regelrechte staatssteun die oneerlijke concurrentie veroorzaakt op wereldschaal.’

‘In Europa trekken Duitsland, Frankrijk en het VK hun geldbuidel open, terwijl China al eerder de geldsluizen nog verder opende. Dit beleid is puur protectionisme en ontketent een ongezonde machtsstrijd tussen de grote economieën waarvan de kleine economieën, die floreren bij de gratie
van vrije, open markten, ongetwijfeld het grootste slachtoffer worden’, waarschuwt de KBC-hoofdeconoom. Een van die kleine economieën is België.

Marktverstoringen

Volgens Van Hove is de wereldeconomie in de unieke situatie beland waarbij zowel het monetaire beleid, met nulrentes en enorme geldinjecties, als het budgettaire beleid van de overheid vanuit historisch oogpunt hoogst abnormale paden bewandelt. ‘Iedereen ziet intussen in hoe onconventioneel monetair beleid de vrije marktwerking verstoort. Daarbovenop komen nu de marktverstoringen door de enorme budgettaire stimuli met een nationalistisch tintje. ‘

‘Het is duidelijk dat er steeds minder overblijft van onze markteconomie en de onderliggende principes van efficiëntie en innovatie door eerlijke concurrentie’, besluit de KBC-econoom.

Lees ook: ‘Sterke staat’ maakt onvoorziene comeback

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton