Hoofd Britse inlichtingendienst: “Geen aanwijzingen dat Rusland snel kernwapens zal inzetten”

Jeremy Fleming, het hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, heeft zijn informatie over de oorlog in Oekraïne gedeeld. En daarin komt Rusland niet al te goed voor de dag.

Waarom is dit belangrijk?

De Britse geheime diensten zijn doorgaans zeer goed geïnformeerd over conflictsituaties, zeker als Rusland in de buurt is. De info geeft dan ook vaak een goed beeld weer van de realiteit op het terrein.

Waarover gaat het? De chef van de Britse inlichtingendienst GCHQ (Government Communications Headquarters) kreeg als opdracht om te monitoren of Rusland van plan is kernwapens in te zetten tegen Oekraïne.

  • In een persbriefing dinsdagochtend gaf Jeremy Fleming mee dat er geen aanwijzingen waren. “Ik hoop dat, als ze zover gaan om dat pad te volgen, we dat te zien krijgen”, verklaarde hij aan de BBC.
  • Het is in theorie vrij gemakkelijk om te zien of Rusland zijn tactische kernwapens mobiliseert: het duurt even voor zo’n raket uit zijn stal wordt gehaald, vaak wel enkele uren. Met de huidige technologie, zoals live satellietbeelden, wordt dat monitoren een pak eenvoudiger gemaakt.

Niet enkel kernwapens

Hoe staat Rusland ervoor? De inlichtingenchef sprak niet enkel over kernwapens. Zijn dienst houdt, samen met andere inlichtingendiensten, het volledige conflict nauwlettend in de gaten. En het beeld dat Fleming schetst is allerminst positief voor de Russische dictator Vladimir Poetin.

  • Zo zou het Russische leger kampen met een tekort aan bevoorrading en munitie. Vooral voor de troepen rond Kherson is dit een gigantisch probleem: de weinige overtollige munitie kan hen maar mondjesmaat bereiken; de bruggen over de Dnjepr werden stukgeschoten door Oekraïense artillerie.
  • Daarnaast is Fleming toch enigszins verbaasd door de hoge tol van de oorlog: al meer dan 60.000 Russische soldaten zouden zijn gesneuveld in het conflict, om het nog niet te hebben over de gewonden.
  • Tenslotte is er nog het financiële aspect: de oorlog zou Rusland, volgens schattingen van zakenblad Forbes enkele maanden terug, dagelijks 400 miljoen dollar kosten. Dit omvat onder meer de lonen van soldaten, afgeschoten munitie en raketten en de verliezen van materiaal.
  • De raketbarrages op verschillende Oekraïense steden maandag zullen het Russisch spaarpotje daarbij niet veel helpen. In totaal werden meer dan tachtig raketten afgevuurd, waaronder Kh-101’s (waarde: 13 miljoen dollar) en Kalibr-raketten (6,5 miljoen dollar).
  • Volgens defensieanalist Michael Clarke waren dit zo goed als de laatste degelijke raketten die Rusland bezit. “We zagen antischeepsraketten op appartementen landen en luchtdoelraketten (gebruikt tegen vliegtuigen of helikopters) op gronddoelen.”

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.