Hongkong wil geen label ‘Made in China’ opgespeld krijgen

Hongkong heeft zich bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) beklaagd over de nieuwe invoerbepalingen die de Verenigde Staten tegenover producten uit de regio hebben geïmplementeerd. De Amerikaanse regering heeft bepaald dat alle goederen die vanuit Hongkong naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd, voortaan het label ‘Made in China’ moeten dragen.

De Verenigde Staten hadden de nieuwe maatregel in augustus aangekondigd. Er was daarbij wel bepaald dat de implementering tot de tweede week van november zou worden uitgesteld.

Autonomie

Die ingreep was een reactie op de grotere invloed die de Chinese regering de voorbije maanden in Hongkong heeft opgebouwd. Daardoor kunnen volgens de Amerikaanse regering vragen worden gesteld over de autonomie van Hongkong. Door de gewijzigde situatie willen de Verenigde Staten ook de bijzondere handelsstatus van Hongkong aanvechten.

Door de grotere Chinese invloed is Hongkong volgens de Amerikaanse regering een grotere bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten geworden. Hongkong krijgt ook niet langer onbeperkt toegang tot gevoelige Amerikaanse technologie. 

In september had de regering van Hongkong bij het Office of the US Trade Representative (USTR) al een officieel bezwaarschrift tegen de nieuwe maatregel ingediend.

‘Daarbij werd aan de Verenigde Staten gevraagd om de maatregel in te trekken en bilaterale gesprekken aan te knopen die voor beide partijen tot een gunstige oplossing zouden kunnen leiden,’ aldus Laurie Lo, de permanente vertegenwoordiger van Hongkong bij de Wereldhandelsorganisatie. ‘Helaas hebben de Verenigde Staten aan die oproep echter nog geen gehoor gegeven.’

Lo voerde daarbij aan dat de Amerikaanse sancties de speciale status van Hongkong als een afzonderlijke douanegebied negeren. ‘De Amerikaanse maatregelen zouden bovendien bedrijven en consumenten in zowel Hongkong als de Verenigde Staten met onnodige lasten opzadelen,’ aldus Lo.

Logistieke poort

Sommige analisten menen dat Hongkong een kans heeft om voor zijn klacht bij de Wereldhandelsorganisatie gehoor te vinden. Anderen waarschuwen echter dat de enclave zich daarmee in een wespennest steekt. ‘De Verenigde Staten lijken hun sancties tegen China nog te willen opvoeren,’ merken zij op. ‘Hongkong dreigt met zijn klacht die situatie nog erger te maken.’

Hongkong staat in de lijst met de grootste exporteurs van de wereld op de achtste plaats. De grote meerderheid van die stromen hebben echter te maken met goederen en diensten die China invoert of exporteert. Slechts 1 procent van de totale export van Hongkong wordt in de stad zelf geproduceerd. Voor de rest is Hongkong vooral een logistieke poort voor handel met het Chinese vasteland.

Hongkong is een van de weinige markten ter wereld waar de Verenigde Staten een handelsoverschot kan melden. Dat surplus is tijdens de eerste negen maanden van dit jaar echter met 51,9 procent tot 8,5 miljard dollar ingekrompen. In augustus kende de export van Hongkong naar de Verenigde Staten een daling met 31,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De import viel met 25 procent terug.

Meer