Hongkong mag niet meer meedoen met nieuwe Amerikaans-Aziatische internetkabel

De technologiebedrijven Google en Facebook hebben hun plannen voor de aanleg van een onderzeese kabel tussen de Verenigde Staten en Hongkong geschrapt. Eerder al had de Amerikaanse regering gewaarschuwd dat de Chinese overheid de verbinding zou kunnen gebruiken om informatie over Amerikaanse burgers, bedrijven en instellingen te verzamelen.

In de aangepaste plannen voor de intercontinentale kabel is er wel nog sprake van een verbinding met Taiwan en de Filipijnen.

Wrijvingen

De beslissing van Google en Facebook moet worden gezien in het kader van de aanhoudende wrijvingen tussen de Verenigde Staten en China. Er zijn verschillende problemen die de spanningen tussen de twee landen doen oplopen.

Er is onder meer de grotere politieke greep van China op Hongkong. De Verenigde Staten bekritiseren ook de manier waarop de Oeigoeren, een etnische moslimgroep, in China worden behandeld. Verder zijn er de de Amerikaanse beschuldigingen dat Chinese hightech-producten kunnen worden gebruikt voor spionage, terwijl de Amerikaanse overheid ook de oorzaak van de coronapandemie aan de Chinese provincie Hubei verbindt.

Google en Facebook stelden drie jaar geleden hun Pacific Light Cable Network voor. Daarbij werd gewag gemaakt van een nieuwe intercontinentale internetverbinding die de Verenigde Staten moest linken aan Taiwan, Hongkong en de Filipijnen.

In juni dit jaar vroegen de Amerikaanse veiligheidsdiensten echter aan de Federal Communication Commission (FCC) om de verbinding met Hongkong af te wijzen.

Geheime diensten

Het bedrijf Pacific Light Data uit Hongkong, de lokale partner van Google en Facebook in het project, was volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten een dochteronderneming van de groep Dr. Peng, die volgens hen relaties heeft met de Chinese geheime diensten. Enkel de verbinding met Taiwan en de Filipijnen kreeg nog groen licht.

Daarop trokken de technologiebedrijven de oorspronkelijke aanvraag in. Een nieuw dossier spreekt enkel over een verbinding van de Verenigde Staten met Taiwan en de Filipijnen. In april had Google al een tijdelijke licentie gekregen om de verbinding met Taiwan voor een periode van zes maanden te exploiteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20