Vele luxemerken houden het in Hongkong voor bekeken

Russell Street in Hongkong was ooit de duurste winkelstraat van de wereld, maar wordt steeds meer met leegstand geconfronteerd. De straat, gelegen in het shoppinggebied van Causeway Bay, werd de voorbije jaren gedomineerd door de grote westerse luxemerken, maar die hebben inmiddels vaak beslist om hun filialen te sluiten.

Het winkelgebied van Causeway Bay moest de voorbije weken lijdzaam toekijken hoe luxemerken zoals Rolex, Omega, Kiehl’s en La Perla hun winkels in Russell Street sloten. Eerder had ook Prada al een gelijkaardige stap gezet.

Crisis

De beslissing om te vertrekken wordt vaak toegeschreven aan de protesten tegen de verandering van het politiek regime in Hongkong en de impact van de corona-pandemie. ‘Russell Street, één van de meest prestigieuze winkellocaties van Hongkong en in het verleden geregeld de wijk met het duurste winkelvastgoed van de wereld, is nog slechts een schim van zichzelf,’ zeggen analisten. 

Volgens consulent Bain & Company zal de wereldwijde luxemarkt dit jaar naar verwachting een inkrimping tussen 35 procent tot 39 procent kennen. Hongkong is in Azië al jaren een centrum voor luxeshoppers, maar de pandemie en de protesten hebben de economie van de stad zwaar geraakt.

De retailverkopen lagen in mei van dit jaar in Hongkong 32,8 procent lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Sieraden, horloges, cosmetica en kleding waren de zwaarst getroffen categorieën. Bij sieraden en horloges werd zelfs gesproken over omzetdalingen van bijna 70 procent.

Leegstand

Volgens vastgoedconsulent Cushman & Wakefield heeft de daling van de huurprijzen in de meeste winkelgebieden van Hongkong dit jaar een duidelijke versnelling gekend. Causeway Bay was daarbij het zwaarst getroffen gebied.

Vijf jaar geleden bedroeg de gemiddelde commerciële maandhuur in Causeway Bay nog 2.094 Hongkong dollar per vierkante voet, maar in het tweede kwartaal van dit jaar viel dat niveau terug tot 969 dollar. Daardoor werd de wijk Tsim Sha Tsui, aan de andere kant van Victoria Harbour, voor de eerst keer in de geschiedenis duurder dan Causeway Bay.

Ook de leegstand is gestegen. Tijdens de tweede kwartaal liet die leegstand in Causeway Bay een recordniveau van 7,9 procent optekenen.

Ketens zoals Burberry en Tiffany hebben voorlopig beslist om hun winkels in Russell Street te behouden. ‘Dat kan echter veranderen wanneer steeds meer merken beslissen te stoppen en wanneer leegstand of de komst van winkels uit lagere marktsegmenten de uitstraling van het gebied veranderen,’ waarschuwen de analisten echter.

‘Dat is eerder ook al in andere delen van Hongkong gebeurd. Daardoor kan Hongkong bij vele luxemerken zijn status als belangrijkste afzetmarkt van de wereld kwijtraken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20