Hongkong opent eigen Nasdaq als antwoord op Amerikaanse verstrengingen voor Chinese bedrijven

De Chinese regio Hongkong opent maandag zijn eigen techbeurs, nadat de VS de regels voor beursgangen van Chinese bedrijven strenger gemaakt heeft.

De Hang Seng Tech Index omvat dertig van de grootste bedrijven op de beurs van Hongkong, waaronder het conglomeraat Tencent en de e-commercegigant Alibaba.

Ook Ant Financial, de holding boven Alipay van Alibaba, komt binnenkort naar de beurs van Hongkong. Als de beursgang even groot wordt als verwacht, komt het bedrijf zeker in de sterindex terecht.

Nieuwe regels

De spanningen tussen China en de VS blijven toenemen met de dag en dat uit zich ook op de beurs. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq maakte onlangs zijn regels voor beursgangen strenger. Vanaf nu moeten bedrijven minstens 25 miljoen dollar (21 miljoen euro) ophalen om te mogen noteren op de Nasdaq.

Hoewel het er dus niet met zoveel woorden staat, viseert de maatregel wel effectief Chinese bedrijven. Die zijn namelijk meestal niet groot genoeg om 25 miljoen dollar op te halen. Van de 155 Chinese bedrijven die sinds 2000 naar de Nasdaq trokken, haalden er 40 minder dan 25 miljoen dollar op.

Buitenlands kapitaal

De regering-Trump heeft ook al langer plannen om Chinese bedrijven die in de VS willen noteren te onderwerpen aan Amerikaanse boekhoudstandaarden. En dat zien de meeste niet zitten.

De redenering is dat Chinese bedrijven in Hongkong meer kans hebben buitenlands kapitaal op te halen dan in Shanghai. Dat is meteen ook de reden waarom Chinese ondernemingen graag in de VS noteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20