Hongkong neemt historische Peak Tram weer in gebruik

In Hongkong is de beroemde Peak Tram opnieuw operationeel. De tramlijn, die bijna anderhalve eeuw geleden in gebruik werd genomen, bleef wegens moderniseringswerken nagenoeg een jaar dicht. Met de renovatie was een investering van 102 miljoen dollar gemoeid. Op zijn hoogtepunt vervoerde de tramlijn meer dan zes miljoen passagiers per jaar, maar dat succes lijkt momenteel ver weg.

Hongkong kon de voorbije vier kwartalen amper 134.000 bezoekers registreren. Zes jaar geleden was er nog sprake van 65 miljoen toeristen.

Populaire trekpleister

De Peak Tram is in Hongkong een populaire trekpleister voor toeristen. De kabelbaan dateert van het laatste kwart van de negentiende eeuw en biedt aan de passagier tijdens zijn rit naar de Victoria Peak een panoramisch uitzicht op de beroemde skyline van Hongkong Island.

De jongste modernisering heeft onder meer gezorgd voor ruimere tramstellen, die nu aan 210 passagiers plaats bieden. Verder werd ook het spoorsysteem compleet herzien. Er is tevens een volledig nieuw ontworpen terminal in het centrale zakendistrict van Hongkong.

De renovatie overschreed het voorziene budget met ongeveer 15 miljoen dollar. Dat moet volgens de uitbater worden toegeschreven aan knelpunten in de toeleveringsketen die tijdens de coronapandemie opdoken. Onder meer wordt daarbij gewezen op problemen met het transport van de trams, die in Zwitserland op maat moesten worden gemaakt, naar Hongkong.

De Peak Tram werd voor de renovatiewerken in juni vorig jaar gesloten. Op dat ogenblik hadden de strikte grenscontroles in de financiële metropool, in overeenstemming met het strikte coronabeleid van de Chinese centrale regering, de lokale toeristische industrie nagenoeg compleet stilgelegd.

Ook nu nog maken de Chinese maatregelen tegen de verspreiding van het virus Covid-19 van de aanwezigheid van buitenlandse bezoekers in Hongkong een grote zeldzaamheid.

Exclusieve enclave

Voor een retourticket moeten volwassenen op de Peak Tram een bedrag van 88 Hongkong dollar – bijna 12 euro – betalen. Dat is bijna 70 procent meer dan voor de start van de renovaties.

“Ik hoop dat de bezoekers zullen ervaren dat de rit deze prijs waard is”, merkte May Tsang, algemeen directeur van de exploitant van de Peak Tram. “We moeten rekening houden met de stijging van de bedrijfskosten en de duurzaamheid van de onderneming op lange termijn.”

De nieuwe editie van de trams – die inmiddels aan hun zesde generatie toe zijn – staat ver af van de luxueuze rijtuigen die tijdens de begindagen van het Britse koloniale tijdperk in Hongkong bezoekers naar de Victoria Peak brachten.

De Victoria Peak bevindt zich 396 meter boven de zeespiegel en was vroeger een exclusieve enclave voor de rijke en machtige bevolking van Hongkong. Tot vijfenzeventig jaar geleden bleef het gebied ook verboden terrein voor het grootste deel van de lokale populatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20