Hongkong is voor expat niet langer duurste bestemming ter wereld: nieuwe lijstaanvoerder is grote verrassing

In de ranglijst van consulent Mercer met de duurste steden waar expats wereldwijd terecht kunnen komen, stond vorig jaar tussen een aantal verwachte namen ook een complete verrassing. Dat fenomeen heeft zich dit jaar nog versterkt, want die verrassing prijkt nu zelfs helemaal bovenaan de ranglijst.

Terwijl Hongkong vorig jaar de ranglijst aanvoerde en Tokio de derde plaats innam, bleek de Turkmeense stad Ashgabat zich tussen deze grote Aziatische metropolen te hebben gemanoeuvreerd. Het jaar voordien stond Ashagabat nog nog op een zevende plaats.

Dit jaar zet de Turkmeense stad echter haar opmars nog verder. Ze staat nu helemaal bovenaan de lijst. Dat fenomeen moet volgens Mercer grotendeels worden toegeschreven aan een aanhoudende financiële crisis, die onder meer tot voedseltekorten en een hyperinflatie heeft geleid.

Beiroet

Naast de eerste plaats van Ashgabat zijn er in de lijst nog een aantal opmerkelijke verschuivingen. Hongkong staat op de tweede plaats, maar wordt nu onmiddellijk gevolgd door de Libanese hoofdstad Beiroet, die vorig jaar nog op een 45ste plaats gerangschikt stond.

Achter die sprong moeten volgens Mercer verschillende redenen worden gezocht. In eerste plaats werd Libanon met een grote financiële crisis geconfronteerd, terwijl de economie ook nog met de impact van de coronacrisis moest afrekenen. Tenslotte was er ook nog de verwoestende explosie in de haven van Beiroet. 

Tokio zakt hierdoor nog één plek verder naar een vierde plaats. De Zwitserse stad Zürich vervolledigt de top vijf. De top tien bestaat verder uit Shanghai, Singapore, Genève, Peking en Bern.

Op de twintigste plaats valt verder de aanwezigheid van Libreville (Gabon) op. De Afrikaanse stad stond het jaar voordien nog op een 33ste plaats. New York valt anderzijds van een zesde naar een veertiende plaats terug.

De goedkoopste steden voor expats zijn Tbilisi in Georgië (207), Lusaka in Zambia (208) en Bishkek in Kirgizië (209). Brussel staat op een 53ste plaats. Dat betekende een stijging met 25 plaatsen tegenover vorig jaar. Dat is vooral te wijten aan de versterkte positie van de euro tegenover de Amerikaanse dollar.

Internationale mobiliteit

Mercer wijst er daarbij op dat de coronacrisis voor heel wat verschuivingen en nieuwe uitdagingen heeft gezorgd, waardoor bedrijven ook hun visie op de internationale mobiliteit van hun medewerkers blijken bij te sturen.

“Het virus Covid-19 heeft tot een ongeziene disruptie van de internationale mobiliteit geleid”, luidt het. “Als reactie starten organisaties met alternatieve vormen van internationale opdrachten en werkregelingen om hun overzeese activiteiten en personeelsbestand in stand te houden.”

Gewag wordt gemaakt van een overstap naar opdrachten op korte termijn of omgekeerd permanente overplaatsingen. Daarnaast worden ook vaker buitenlandse werknemers ingehuurd. Verder wordt gewezen op de inzet van pendelaars, internationale telewerkers en freelancers.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20