Gaat Hongarije zich nog verder isoleren? Regering dient controversiële soevereiniteitswet in

In Hongarije staat de regeringspartij Fidesz van premier Victor Orbán op het punt om een controversiële wet ter stemming voor te leggen. De wet vraagt de oprichting van een nieuw bureau om activiteiten op te sporen die de “soevereiniteit” van Hongarije schaden. Ngo’s en media reageren ongerust.

Waarom is dit belangrijk?

Hongarije, een land dat deel uitmaakt van de Europese Unie, zoekt steeds vaker de grenzen op van verdragen en afspraken die binnen Europa worden gemaakt. De rechts-conservatieve premier Orbán kan voor veel van zijn beslissingen op weinig buitenlandse steun rekenen.

In het nieuws: Het wetsvoorstel van Fidesz vraagt om de oprichting van een nieuw bureau dat activiteiten die "de soevereiniteit van Hongarije bedreigen" moet opsporen en onderzoeken.

De details: De Hongaarse regering is spaarzaam met uitleg, maar laat uitschijnen dat de wet toepasbaar is op buitenlandse financiële steun aan politieke partijen. Mogelijks vallen ook mediabedrijven en maatschappelijke organisaties onder deze wet.

  • Dit kadert in het groeiende gevoel van premier Orbán dat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer