Hongarije probeert als eerste EU-land omstreden Russisch vaccin uit

Een staal van Spoetnik V – het Russisch coronavaccin waar Poetin zo hard in gelooft dat hij het naar eigen zeggen uittestte op zijn dochter – zal binnen anderhalve week in Boedapest worden afgeleverd om getest te worden. Hongarije wil maar wat graag een grote dosis bestellen, een bewijs van de goede relaties tussen Boedapest en Moskou.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken zei op de Hongaarse televisie dat zijn land in ‘vergevorderde onderhandelingen’ zat om een grote bestelling te plaatsen. ‘Dit is goed nieuws voor Hongarije’, verklaarde Peter Szijjarto.

Het zou het omstreden Spoetnik V de legitimiteit geven die het momenteel nog mist. Het gebrek aan transparantie over de testresultaten, en de snelheid waarmee het vaccin werd goedgekeurd, baren potentiële klanten zorgen. Sommige internationale wetenschappers beweren vlakaf dat de data – op basis waarvan het Russisch vaccin als eerste ter wereld een voorlopige goedkeuring kreeg – vervalst zijn.

Goede relaties

Hongarije heeft echter vertrouwen in Rusland, zodanig veel zelfs dat het de westerse bondgenoten van Boedapest de wenkbrauwen doet fronsen. Premier Viktor Orbán maakt zich steeds meer afhankelijk van Russisch gas, iets wat de EU net probeert af te bouwen. Bovendien belemmert hij gesprekken tussen de Navo en Oekraïne, en weigert hij om Russische wapenhandelaars uit te leveren.

Minister Szijjarto zei tijdens zijn televisie-interview dat hij ook bekijkt of Hongarije een deel van de productie van Spoetnik V voor zijn rekening kan nemen. Als een land de capaciteit heeft om een vaccin te produceren, is het volgens hem niet overgeleverd aan de gratie van anderen.

Orban liet eerder al weten dat het naast Rusland ook met China onderhandelt over coronavaccins. OP de staatsradio zei hij dat hij de eerste lading vaccins eind december verwacht. Tegen april wil Orbán de ‘overwinning over de coronapandemie’ kunnen uitroepen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20