Honderden ereconsuls betrokken bij schimmige zaken, waaronder ook enkele Belgen

Ruim 500 ereconsuls wereldwijd zijn betrokken bij een boel duistere zaken als drugshandel en terreur. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Shadow Diplomats, een consortium van onderzoeksjournalisten binnen de ICIJ en de journalistieke non-profitorganisatie ProPublica.

Waarom is dit belangrijk?

Veel landen, waaronder België, gebruiken het systeem van ‘schaduwdiplomaten’, die zichzelf een ereconsul mogen noemen. Dat is een (onbetaalde) persoon aangesteld door de overheid om het land te vertegenwoordigen in een ander land waar geen diplomatieke vertegenwoordiging (zoals een ambassade) aanwezig is of volstaat; vaak zijn dat rijke zakenlui afkomstig uit andere landen.

De essentie: Zo’n 500 ereconsuls wereldwijd blijken betrokken te zijn bij allerlei schimmige zaken.

  • Minstens 500 ereconsuls, waaronder 12 Belgen, worden beschuldigd van wandaden of zijn reeds in schandalen verwikkeld, blijkt uit het Shadow Diplomats-onderzoek. Concreet gaat het daarbij om drugs-, fraude-, corruptie-, wapensmokkel- en terrorismezaken.
  • Vaak zijn dat rijke zakenlui; advocaten, vooral gespecialiseerd in fiscaliteit of vennootschapsrecht, en bedrijfsleiders actief in de
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer