Hond werd al in de ijstijd door de mens getemd

Uit een onderzoek waarbij het DNA van 27 prehistorische honden, waarvan sommigen meer dan 11.000 jaar oud, werd onderzocht, blijkt dat de hond al in de ijstijd door de mens werd getemd.

Voor de onderzoekers blijft het wel een mysterie wanneer er sprake was van de eerste honden. Er wordt gezegd dat de eerste honden -afstammelingen van de wolven- zo’n 25.000 tot 40.000 jaar geleden zijn ontstaan. Al kunnen de onderzoekers wel uitpakken met andere interessante inzichten.

Eerste dier ooit getemd

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de hond het eerste dier is dat ooit door de mens is getemd. De hond staat al meer dan 11.000 jaar -dicht bij het einde van de ijstijd- trouw aan de zijde van de mens. Er waren toen al honden in Europa, het Nabije Oosten en Siberië.

Tijdens die periode waren er ook al vijf verschillende hondenrassen. Die hondentypes stonden genetisch verder van elkaar af dan alle individuele honden die er nu nog wereldwijd rondlopen.

‘Een deel van de variatie die je ziet tussen honden vandaag, ontstond dus tijdens de laatste ijstijd, en tegen het einde van die periode waren honden al wijdverspreid in het noordelijk halfrond’, aldus Pontus Skoglund, een van de auteurs van het onderzoek.

Volgens de onderzoekers delen alle honden wel dezelfde uitgestorven wolvensoort als voorouder.

Verloren diversiteit

Dankzij het DNA-onderzoek konden de onderzoekers bepaalde tijdspannes vastpinnen waarbinnen er belangrijke evolutionaire veranderingen zijn opgetreden. Zo waren de Europese honden zo’n 4.000 à 5.000 jaar geleden zeer divers. Hun DNA toont sporen van twee totaal verschillende populaties, één verwant aan honden uit het Nabije Oosten, en een andere verwant aan Siberische honden. Die diversiteit is doorheen de jaren verloren gegaan.

‘Hoewel de Europese honden die we vandaag zien in alle maten en vormen voorkomen, zijn ze genetisch de nazaten van slechts een heel kleine stukje van de rijke diversiteit die er ooit was’, aldus Anders Bergstrom, hoofdauteur van het onderzoek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20