Hogere belasting voor wie in een poldergebied of watering woont

Wie in een watering, een lagergelegen gebied dat kunstmatig wordt bevloeid met water uit een beek of rivier, of poldergebied woont, krijgt elk jaar een extra belastingbrief in de bus. De staat heeft die extra inkomsten nodig om de waterhuishouding in die gebieden te beheren. Door onder meer de toegenomen kans op extreme regen en overstromingen stijgt de zogenaamde polder- en wateringbelasting.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

De polder- en wateringbelasting bestaat al sinds 1183. Het polderbestuur bepaalt elk jaar hoe hoog die belasting is. Het is aan de polderbesturen om er onder meer voor te zorgen dat het waterniveau op peil blijft, zowel bij droogte als wateroverlast.

Context: Ongeveer 25 procent van het Vlaamse grondgebied ligt in een polder of watering. In totaal gaat het om 56 polders en wateringen.

  • Wie in zo’n gebied woont, moet elk jaar een polder- en wateringbelasting betalen. Hoeveel die bedraagt, is afhankelijk van het polderbestuur en de grondoppervlakte. Gemiddeld gaat het per hectare om een paar tientallen euro’s.

In het nieuws: VRT NWS meldt dat de polder- en wateringbelasting stijgt.

  • Katrien Coene van de Vereniging van Vlaamse Polders en Wateringen zegt dat die taks in de komende jaren verder gaat oplopen. “Als werken moeten worden uitgevoerd, dan moet dat via overheidsopdrachten. De voorbije 2 jaar zijn die prijzen zeker met 40 procent gestegen. Dat moet betaald worden. Er zijn al een aantal polders of wateringen die daardoor hun belastingvoet hebben opgetrokken”, klinkt het.
    • De Vereniging van Vlaamse Polders en Wateringen heeft geen zicht op in welke gebieden en hoeveel de polder- en wateringbelasting al gestegen is.
  • Coene voegt eraan toe dat de polderbesturen ook verantwoordelijk zijn voor het op peil houden van het waterniveau. Bij wateroverlast moeten bijvoorbeeld soms noodpompen worden ingezet. “Eén noodpomp die 14 dagen moet blijven staan, kost al snel enkele duizenden euro’s. Dat zijn handenvol geld voor een klein openbaar bestuur”, zegt ze, erbij vermeldend dat de druk op lagergelegen gebieden alleen maar zal toenemen door de klimaatverandering. (cv)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.