Hoge Gezondheidsraad adviseert extra prik voor iedereen die J&J-vaccin kreeg

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert een extra dosis coronavaccin voor iedereen die met het Johnson & Johnson vaccin is ingeënt.

363.000 Belgen zouden volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in aanmerking komen voor zo’n extra prik. Dat zou dan met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna gebeuren.

AstraZeneca

45.000 65-plussers kwamen al in aanmerking voor dat extra vaccin na hun eerste J&J-prik. De HGR adviseert dat nu dus ook voor mensen jonger dan 65 jaar.

“De tweede prik wordt bekeken als een vervollediging van het vaccinatieschema, niet als een extra boosterprik”, vertelt Sofie Verdoodt, woordvoerster van de HGR, aan De Morgen.

Een derde prik voor wie gevaccineerd is met AstraZeneca, is voorlopig niet aan de orde volgens de Hoge Gezondheidsraad. “Over een extra dosis voor mensen die een AstraZeneca-vaccin kregen, spreekt de Raad zich nog niet uit. Daar is nog meer ruimte over voor discussie”, zei Verdoodt. Dat zou gaan om 832.000 Belgen, waarvan 540.000 Vlamingen jonger dan 65 jaar.

Interministeriële Conferentie

Duitsland en de Verenigde Staten geven landgenoten die ingeënt werden met het J&J-vaccin al na vier weken een extra dosis.

Woensdag komen de ministers van Volksgezondheid samen op Interministeriële Conferentie Volksgezondheid om een beslissing te treffen over de extra doses van het coronavaccin. Het lijkt waarschijnlijk dat ze het advies van de Hoge Gezondheidsraad zullen volgen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20