Hoezo crisis? Bedrijven verwennen beleggers met hogere dividenden

Hoezo crisis? Bedrijven verwennen beleggers met hogere dividenden
Lingerie Van de Velde, AB InBev, Lotus Bakeries – foto’s Van de Velde, Getty, Lotus

Verscheidene Belgische bedrijven zien ruimte om het dividend, het deel van de winst dat naar de aandeelhouders vloeit, te verhogen. Dat duidt erop dat ze hun financiële gezondheid hoog inschatten.

In het nieuws: Biergigant AB InBev en lingeriefabrikant Van de Velde kondigen elk dividendverhogingen aan:

  • AB InBev verhoogt het dividend voor 2022 naar 0,75 euro per aandeel. Dat is de helft meer dan een jaar eerder (0,50 euro per aandeel) en hoger dan verwacht.
  • Lingeriefabrikant Van de Velde verhoogt zijn dividend van 2 naar 2,2 euro per aandeel, of een stijging met 10 procent.

Een bredere trend: Beide bedrijven zijn geen uitzonderingen. Eerder hebben verscheidene Belgische bedrijven aangekondigd hun aandeelhouders meer te gaan verwennen. Enkele voorbeelden:

  • Holding Ackermans & van Haaren trekt haar dividend met 13 procent op, tot 3,1 euro per aandeel.
  • Chemiereus Solvay verhoogt zijn dividend met 0,2 euro, tot 4,05 euro per aandeel.
  • Koekjesbakker Lotus Bakeries gaat over tot een verhoging van het dividend met 12,5 procent, tot 45 euro per aandeel.

En nog meer: Meerdere bedrijven stellen ook de inkoop van eigen aandelen in het vooruitzicht. Ook dat verhoogt indirect de vergoeding van aandeelhouders, want daarna kunnen de toekomstige winstuitkeringen over minder aandelen verdeeld worden.

De internationale context: Bedrijven hebben vorig jaar al wereldwijd een recordtotaal van 1.560 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd, becijferde vermogensbeheerder Janus Henderson, en de verwachting is dat dit in 2023 – op basis van de winsten in 2022 – verder stijgt naar 1.600 miljard dollar. Dat zou dan al het derde jaar op rij zijn dat het wereldwijde dividendenmanna toeneemt.

bron: Janus Henderson

Conclusie: Sterke bedrijven hebben de energie- en inflatiecrisis van 2022 verrassend goed doorstaan en vinden hun balans sterk genoeg om de winstuitkering aan de aandeelhouders op te trekken. Zo verwijst AB InBev naar “ons aanhoudend momentum, de sterke vrije-kasstroomgeneratie en de voortgezette schuldafbouw.”

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.