Hoewel sommige ECB-bestuurders proberen de gemoederen te bedaren door de hoop op een snelle renteverlaging te temperen, behouden beleggers en analisten hun optimisme. Een gematigd optimisme, echter.
Hoewel de eurozone mogelijk al in een recessie kan zijn beland, zijn beleggers in 2024 eerder optimistisch over de markten
Waarom is dit belangrijk?
De Europese economie bevindt zich in moeilijk vaarwater. Ze zou zelfs momenteel in een technische recessie kunnen verkeren. Maar dit wordt niet per se slecht ontvangen door investeerders. Zij denken dat dit de ECB zal aanzetten om vanaf volgend voorjaar de rente te verlagen. Daarna zou de economie van de eurozone haar weg omhoog kunnen hervatten en de markten kunnen meevoeren.Is de eurozone al in recessie?
In het nieuws: de nummer 2 van de ECB tempert de verwachtingen.
- Luis de Guindos, de vicevoorzitter van de ECB, denkt dat de eurozone mogelijk al in de tweede helft van 2023 in een recessie is beland. “Economische indicatoren suggereren een economische krimp in december, wat de mogelijkheid van een technische recessie in de tweede helft van 2023 bevestigt,” zei hij in een interview met Bloomberg.
- Een technische recessie wordt gekenmerkt door twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. In het derde kwartaal van 2023 was de eurozone al met 0,3 procent gekrompen. De PMI-indexen voorspellen opnieuw een vertraging in het vierde kwartaal.
- Wat de inflatie betreft, bedroeg deze in december 2,9 procent, een stijging ten opzichte van november (2,4 procent). Maar als we een breder perspectief bekijken, is de inflatie duidelijk dalende in de eurozone, zowel voor de algemene inflatie als voor de onderliggende inflatie (exclusief voedsel en energie).
- Maar Guindos heeft een nieuwe waarschuwing gegeven. De sterke daling van de inflatie in de herfst zal minder uitgesproken zijn in 2024: “Het snelle tempo van de deflatie dat we in 2023 hebben gezien, zal in 2024 vertragen en een tijdelijke pauze kennen aan het begin van het jaar, zoals in december het geval was.”
- Wat de renteverlaging betreft, schat de gouverneur ook dat voorzichtigheid geboden is, waarbij hij in dezelfde rol zit als Christine Lagarde tijdens de laatste bijeenkomst van de ECB. Zelfs de gebruikelijke duif, de gouverneur van de Franse centrale bank, Francois Villeroy de Galhau, wil niet langer een specifieke datum noemen voor het begin van de renteverlaging, en suggereert “2024” zonder meer details. Ook de Kroaat Boris Vujcic acht een beweging vóór de zomer onwaarschijnlijk.
2024 in het groen?
De essentie: investeerders zijn optimistischer.
- Er is echter geen euforie. Economen verwachten dat 2024 een overgangsjaar voor de economie van de eurozone zal zijn. Maar verschillende instellingen verwachten dat de inflatie sneller zal dalen dan de ECB denkt, en anticiperen dus op snellere renteverlagingen. Vooral omdat de economische vertraging al is begonnen.
- Volgens Goldman Sachs zal de onderliggende inflatie in het vierde kwartaal van 2024 het streefpercentage van 2 procent bereiken. De bank voorziet daarom een eerste renteverlaging in april, gevolgd door verlagingen van 25 basispunten bij elke vergadering tot de rente begin 2025 2,25 procent bereikt. Dit zou in totaal 6 renteverlagingen impliceren, goed voor 150 basispunten.
- Deutsche Bank daarentegen denkt dat de eurozone in het begin van 2024 in recessie/stagnatie zal verkeren om halverwege 2024 weer op te krabbelen. “We verwachten dat de inflatie snel zal dalen om haar doel te bereiken naarmate de aanbodschokken afnemen, en dat de ECB snel zal beginnen met het verlagen van de rente,” zegt de bank. Een gunstige omgeving voor aandelen dus.
- De bank voegt eraan toe dat op langere termijn de situatie veel onduidelijker is door drie factoren: de monetaire transmissie (van de ECB naar nationale banken), de arbeidsmarkt (het werkloosheidspercentage is historisch laag) en de concurrentiepositie (op het laagste historische niveau).
- Barclays voorspelt een nieuwe consolidatie voor Europese markten, die gedurende het hele jaar 2024 positief blijven. De bank verwacht nog steeds een zachte landing, gekoppeld aan een renteverlaging.
- Ter herinnering, de pan-Europese aandelenindex Stoxx 600 sloot het jaar af met een stijging van 12,6 procent, tegenover 21 procent voor de Amerikaanse S&P 500. (cv/ddw)