Hoeveel tanks verloor Rusland nu al aan de Oekraïense oorlog? En hoeveel verloor Oekraïne er zelf?

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne, zijn verschillende analisten in de weer de verliezen langs beide kanten uitgebreid te documenteren. Oryx Spioenkop is er daar een van: een team Nederlandse analisten brengt de verliezen van voertuigen aan beide kanten van de oorlog uitgebreid in kaart.

De website, die werkt met visuele bevestiging van een verlies, geeft aan dat Rusland momenteel al 3.623 voertuigen verloor in de strijd. Aan Oekraïense kant gaat het om 1.021 voertuigen; drie en half keer zo weinig.

Los van het aantal verloren voertuigen, is het belangrijk te kijken om wat voor soort voertuigen het gaat. Zo verloor Rusland tussen 24 februari en vandaag maar liefst 664 tanks, waaronder zelfs een T-90M, de splinternieuwe en hypermoderne, zelfs ‘onverwoestbare’ tank. Van die 664 exemplaren, gingen er maar liefst 238 rechtstreeks naar het Oekraïense leger, al moesten er heel wat worden opgelapt.

Enkel op land

Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover.

Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen. En dan hebben we het alleen nog maar over de landvoertuigen. Aan Oekraïense kant sneuvelden er 364 pantservoertuigen (alweer drie en half keer zo weinig), enkele tientallen artilleriestukken en raketsystemen.

Gevechtsvliegtuigen en patrouilleboten

Want ook in de lucht zijn de verliezen aanzienlijk, en alweer lijkt Rusland het pleit te verliezen. Het land verloor 26 vliegtuigen, tegenover 20 langs Oekraïense kant. Het gaat dan over zowel transportvliegtuigen als gevechtsvliegtuigen. Ook sneuvelden er 41 Russische helikopters, aan Oekraïense kant maar zeven. Ook de drones of UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle, red.) zitten in de hoek waar de klappen vallen: 58 Russische en 22 Oekraïense drones, groot of klein, werden al neergehaald of in beslag genomen.

Ook op zee zet de strijd zich voort: zo verloor Rusland met de Moskva al het vlaggenschip van zijn Zwarte-Zeevloot, maar ook vijf patrouilleschepen en drie landingsschepen liggen nu op de bodem van de zee. Enkel op zee waren de Oekraïense verliezen (qua aantal dan) aanzienlijk groter dan de Russische: 16 patrouilleboten werden tot zinken gebracht, het Oekraïense leger offerde zelf het fregat Hetman Sahaidachny op, zodat het niet in Russische handen zou vallen.

Westerse steun

Wie bovenstaand lijstje een vluchtige blik toewerpt, ziet al snel dat Rusland qua aantal verloren voertuigen boven Oekraïne uittorent. Oekraïne langs de andere kant, staat er redelijk goed voor: het leger telt meer voertuigen dan voor de invasie, en daar komt nog eens de westerse steun bij.

Het Westen stuurde aanvankelijk enkel lichtere wapens, munitie en ander militair materiaal, omdat Rusland dreigde dat “het sturen van zware middelen zoals tanks of gevechtsvliegtuigen NAVO mee in de oorlog zou sleuren”. Toen Tsjechië vervolgens toch tanks leverde en er geen respons was van Rusland, kwam ook de levering van deze zware middelen op gang.

Ondertussen kon Oekraïne al minstens 270 tanks, bijna 500 pantservoertuigen en zo’n 350 drones in ontvangst nemen. De VS leverden zelfs al 16 helikopters aan het land.

(ns)

Meer