België stuurt zwaar oorlogsmateriaal naar Oekraïne

Het kernkabinet van de federale regering is het eens geraakt over wapenleveringen. De regering wil zelf geen details vrijgeven over welke wapens het gaat, maar bronnen van De Morgen beweren dat het gaat om geleide antitankraketten.

Nu steeds meer landen uit het Westen zwaar oorlogsmaterieel sturen naar Oekraïne, kon België niet achterblijven. Het enige probleem: ons land heeft amper een overschot aan pantservoertuigen of artilleriestukken. Door de jarenlange besparingen op Defensie heeft ons leger amper een extra voorraad van wapens in het algemeen. Vicestafchef Marc Thys zei gisteren in De Afspraak op VRT: “De Belgische Defensie heeft vandaag in haar eigen arsenaal niet de mogelijkheid om Oekraïne verder te helpen.”

Terugkopen aan meerprijs

Sinds 2014 beschikt het Belgisch leger zelfs niet meer over tanks: de Leopardtanks werden uit dienst genomen, en Defensie schakelde over op mobielere pantservoertuigen op banden. Het gevolg is nu dat ons land speciaal extra materiaal moet aankopen, om dat vervolgens aan Oekraïne te doneren. Minister van Defensie, Ludivine Dedonder (PS), gaf mee dat er wapens zullen gekocht worden uit de beschikbare stocks van Belgische defensiebedrijven.

De afgelopen dagen werd vooral gesproken over de M109-pantserhouwitsers, die werden uitgefaseerd na een besparingsronde. Een deel werd verkocht aan het Oudenaards bedrijf OIP, dat gespecialiseerd is in het opknappen en upgraden van pantservoertuigen. Het bedrijf zou de M109’s nu opnieuw kunnen verkopen aan Defensie, maar de prijs zal een stuk hoger liggen.

Volgens bronnen van De Morgen is de piste van de M109 terug verlaten, en stuurt België geleide antitankraketten. Defensie maakte meer dan veertig jaar gebruik van de wapens, maar de laatste jaren worden ze stapvoets vervangen door De hoeveelheden en de kostprijs, hebben we echter het raden naar. Om begrijpelijke redenen: Rusland moet niet weten welke nieuwe wapens het Westen doneert aan Oekraïne.

Dit wordt nu de tweede leveringsronde van Belgisch militair materiaal aan Oekraïne. Eind februari leverde ons land al 5.000 machinegeweren en 200 antitankwapens naar Oekraïne.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20