Duitsland stuurt (dan toch) pantserwagens naar Oekraïne

De Duitse regering heeft uiteindelijk toch de levering van zware pantservoertuigen aan Oekraïne goedgekeurd. Dat berichten verschillende internationale media. Ook minister van Defensie Christine Lambrecht bevestigde het nieuws. Duitsland stuurt 50 stuks luchtafweergeschut naar Oekraïne.

Vandaag zitten meer dan 30 landen samen op een Oekraïneconferentie op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland. De deelnemers bespreken extra steun aan Oekraïne, zowel in de vorm van humanitaire hulp, als militaire. Duitsland kondigde alvast aan 50 stuks luchtafweergeschut te doneren, waarmee aan het totale militaire steunpakket aan Oekraïne een prijskaartje van twee miljard euro wordt gehangen.

Pruttel

Het land zal 50 Flakpanzer Gepards klaarmaken voor levering. Bij ons staat de pantserartillerie bekend als “Cheetah PRTL (Pantser Rups Tegen Luchdoelen)” of als het oneerbiedige “Pruttel”. De Gepards beschikken over twee automatische kanonnen (zeg maar een kruising tussen een machinegeweer en een kanon, red.) waarmee ze laagvliegende gevechtsjets en helikopters kunnen neerhalen.

De Bundeswehr, het Duitse leger, maakt al sinds de jaren 70 gebruik van de artilleriestukken, die soms ook als tanks worden gezien. In 2010 werd echter beslist de Gepards uit te faseren, en te vervangen door de kleinere Wiesel 2’s, die naast luchtafweergeschut ook kunnen beschikken over andere wapens, als luchtafweerraketten en mortieren.

Volgt er nog?

De levering van 50 Gepards aan Oekraïne is een ware revolutie binnen het buitenlandbeleid van Duitsland. Voordien wou het land niets weten van de levering van zwaar oorlogstuig aan Oekraïne. In de loop van de afgelopen maanden stuurde wel heel wat materiaal op, maar dan vooral lichtere wapens:

  • 3.300 luchtafweersystemen
  • 8.100 antitankwapens
  • 16 miljoen patronen
  • 80 pantservoertuigen
  • 50 Unimog-vrachtwagens voor medisch en goederentransport

De kans bestaat echter dat er binnenkort nog zware pantservoertuigen volgen. Eerder deze week diende wapenfabrikant Rheinmetall namelijk een verzoek in bij de Duitse overheid om 100 Marder-infanteriegevechtsvoertuigen te mogen leveren. Ook de levering van Leopard-tanks lijkt zo niet uitgesloten…

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20