Hoeveel inwoners telt Noord-Macedonië? Niemand die het weet…

Officieel wonen en er in Noord-Macedonië 2,08 miljoen mensen. Maar volgens de baas van het nationale statistiekbureau zouden er dat niet meer dan 1,5 miljoen zijn. Alleen kan hij het op geen enkele manier bewijzen.

Noord-Macedonië is de opvolger van Macedonië, een land dat internationaal bekend stond als de Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). In 2018 kwamen Macedonië en Griekenland tot een historisch akkoord waardoor het land zijn naam vorig jaar veranderde in de Republiek Noord-Macedonië.

Mocht Noord-Macedonië inderdaad 27,5 procent minder inwoners tellen dan officieel wordt geschat, dan rijst er een significant probleem. Cruciale cijfers, zoals het bruto binnenlands product pro capita, liggen dan in werkelijkheid een pak hoger dan verondersteld. Economen schatten dat het land tussen de 1,6 en 1,8 miljoen inwoners telt, maar tot er een volkstelling plaatsvindt zal niemand dat kunnen bevestigen.

De laatste volkstelling dateert ondertussen van 2002. Een volgende poging in 2011 draaide uit op een gigantisch fiasco, omdat Macedonische nationalisten hun fans opriepen alle familieleden die in het buitenland wonen op te geven. Dat liep uiteindelijk zo uit de hand dat de volkstelling werd stopgezet.

In april zou een nieuwe volkstelling worden georganiseerd, maar nieuwe verkiezingen gooiden roet in het eten. Waarna Covid-19 ervoor zorgde dat ook die verkiezingen werden afgelast. Het resultaat: de Noord-Macedonische leiders krijgen het steeds moeilijker om beslissingen te nemen die steunen op valabele data. Overlijdens en geboortes worden accuraat bijgehouden. Maar veel meer dan dat is sr niet… Zo zijn 81.000 Noord-Macedoniërs in het bezit van een Bulgaars paspoort. Deze mensen kunnen overal in de EU aan de slag en worden dus nergens als Noord-Macedoniërs in databanken gesignaleerd.

Werkloosheid was ooit een groot probleem in het land, maar nu duiken steeds meer tekorten aan mankracht op. Dat wordt in gans de Balkan een probleem, maar enkel Oekraïne  – waar de laatste volkstelling dateert van 2001 – en Noord-Macedonië hebben er geen idee van hoeveel inwoners hun land tellen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20