Voortdurend word je gewaarschuwd dat geld lenen zeker niet kosteloos is. Dat een lening of krediet afsluiten geld kost, weet vrijwel iedereen maar toch staat er bij elke kredietverstrekker een duidelijke waarschuwing. Hoeveel geld het exact kost om een lening aan te gaan hangt van een aantal verschillende factoren af.
Hoeveel kost geld lenen?
Bij alle reclames en aanbiedingen van leningen en kredieten staat tegenwoordig een verplichte waarschuwing: geld lenen kost geld. Een kredietaanbieder is immers wettelijk verplicht deze melding erbij te plaatsen om klanten te wijzen op de gevaren het lenen van geld. Wanneer je namelijk geld leent, betaal je altijd meer geld terug dan de oorspronkelijke leensom. Je moet immers over het geleende bedrag in de regel een bepaald percentage aan rente betalen. Deze rente:
- vooraf voor een bepaalde tijd vast zijn gesteld (vaste rente),
- variëren tijdens de looptijd (variabele rente).
Door de betaling van rente over een leensom zal het totale leenbedrag dat je af moet lossen uiteindelijk hoger zijn dan het bedrag dat oorspronkelijke als lening in handen kreeg.
Hoeveel geld lenen daadwerkelijk kost verschilt sterk De rente die je betaalt over een lening hangt immers af van een aantal factoren, zoals:
- de rentemarkt,
- je eigen draagkracht,
- de kredietverstrekker,
- de hoogte van de leensom,
- de looptijd van de lening.
Maandelijks wordt er een bedrag aan rente bij het totaalbedrag opgeteld. Uiteindelijk zal dit bedrag steeds lager worden als de restschuld afneemt doordat je telkens meer geld terug hebt betaald.
De gevaren van geld lenen
Aan het afsluiten van een lening of krediet kleven altijd bepaalde risico’s en gevaren. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- betalingsproblemen als gevolg van onvoorziene omstandigheden, zoals:
- verlies van je baan,
- onverwachte financiële tegenslag.
Voor het afsluiten van een lening of krediet is het dan ook essentieel om te bepalen of je de maandelijkse aflossing wel kunt betalen met je inkomen of vermogen.
Tips bij het lenen van geld
Om een onverantwoord hoog leenbedrag en andere gevaren te voorkomen als je geld gaat lenen, is het enorm belangrijk om op een aantal aspecten extra goed te letten:
- Ga alleen in zee met kredietverstrekkers die een goede reputatie hebben. Dit kun je gemakkelijk nagaan door reviews en beoordelingen van andere klanten en berichten in de media te lezen. Indien je twijfelt aan de betrouwbaarheid van een verstrekker van leningen of kredieten dan zie je beter af van verdere acties.
- Het is voor een kredietverstrekker wettelijk verboden om zogenaamde bemiddelingskosten in rekening te brengen bij het aangaan van een lening. Dergelijke kosten zijn namelijk al door de kredietverstrekker voldaan en mogen niet verhaald worden op klanten.
- Wees voorzichtig als een kredietverstrekker telefonisch probeert om je een financieel product te verkopen. Vaak wordt je in een dergelijk geval vanuit een callcenter gebeld en wil de beller je een goedkopere lening af laten sluiten onder het mom van een te dure lopende lening. In veel gevallen worden er erg interessante aanbiedingen gedaan die, wanneer je de kleine lettertjes van de leenoverkomst grondig doorneemt, toch minder gunstig uit de bus komen.
- Een ondertekening van een leenovereenkomst mag in geen geval onder druk plaatsvinden. Het aangaan van een lening of krediet is immers een belangrijke beslissing je financiële situatie over de lange periode zal beïnvloeden. Een kredietverstrekker kan je nooit verplichten om zomaar een contract te ondertekenen of je overhalen om dit te doet.
- Door vooruit te denken, en rekening te houden met de toekomst, voorkom je vaak dat je impulsief een lening of krediet aangaat. Aan een lening of krediet zit je immers gedurende een lange periode vast. Door van tevoren te bedenken of je een lening over enkele jaren nog altijd kunt terugbetalen, en wat eventuele renteschommeling voor je financiële situatie zullen betekenen, kijk je veel realistischer naar het fenomeen geld lenen.