Hoe vind je parfum dat bij jou past?

In samenwerking met Notino

Een parfum kiezen is geen simpele opdracht. Wie al eens thuiskwam met een geurtje en er nadien spijt van had, kan dat bevestigen. Met deze tips komt dat gelukkig nooit meer voor. Zo kies je een parfum dat perfect bij je past:

Een winkel vol parfum kan overweldigend zijn. Je wil misschien elke geur uitproberen, maar dat is geen goed idee. Beperk je tot maximaal 3 geuren. Meer kan je neus namelijk niet aan. Je reukorgaan raakt verzadigd en het wordt moeilijker om verschillende geuren te onderscheiden. Uit onderzoek blijkt ook dat je beter geen parfum kan kopen met een volle maag, want dan ruik je veel minder details.

Neem vooral je tijd om een parfum te kiezen, want de geur verandert als je hem langer draagt. Een paar minuten zijn niet voldoende om een parfum te beoordelen, wacht minstens een uur of twee. Dan komen de basisnoten erdoor en zal de geur anders ruiken. Natuurlijk wil je niet de hele dag met verschillende geuren rondlopen, maar daarvoor dienen die papieren strookjes in de winkel. Spuit een klein beetje parfum op het strookje en noteer de naam erbij. Ruik na een paar minuten nog eens en dan na 1 à 2 uur een derde keer. Bevalt hij je op alle momenten van de dag nog steeds? Perfect!

Test de parfum uit op je huid

Met behulp van de papieren strookjes maak je een eerste selectie. De beste geuren die nadien overblijven, kan je vervolgens uittesten op je huid. Op je huid zal een geur al anders ruiken, je eigen lichaamsgeur heeft hier namelijk ook invloed op. De pH-waarde van de huid is voor iedereen anders en je lichaamstemperatuur speelt hier ook een rol in. Heb je een iets vettiger huidtype, dan kan je beter kiezen voor een zachte parfum of een op basis van citrusvruchten. Bij een drogere huid is het beter om te kiezen voor een intensere geur zoals iets met oosterse bloemen.

Om het iets makkelijker te maken voor eeuwige twijfelaars, bestaan er geurfamilies. Door de jaren heen zijn deze categorieën geëvolueerd en ook afhankelijk van de bron kunnen er verschillen zijn. Wij kozen voor een indeling die al heel wat jaren meegaat, maar ook al vaak aangepast werd. Deze eerste indeling ontstond rond 1900 in Frankrijk en ziet er als volgt uit:

  1. Single florale:
    parfums op basis van één soort bloem, vroeger was dit heel vaak de roos
  2. Floral bouquet:
    een combinatie van verschillende bloemengeuren, bijvoorbeeld ‘La vie est belle’ parfum Lancôme
  3. Oriëntaals:
    aardse geuren zoals amber, vanille en heel wat kruiden
  4. Houtachtig:
    droge houtgeuren zoals sandelhout, patchoeli en cederhout
  5. Leer:
    honing, chocolade, tabak en rokerige houtsoorten
  6. Chypre of Cyprus:
    geuren zoals eikenmos en ladanum, vernoemd naar een parfum uit 1917 dat ontwikkeld werd door de Franse parfumeur François Coty
  7. Fougère of varen:
    voornamelijk mannelijke geuren zoals lavendel en bergamot
  8. Citrus:
    verschillende citrusgeuren zoals citroen, appelsien en limoen, bijvoorbeeld het Orange parfum Hugo Boss

Laat je inspireren door onze tips en de verschillende geurfamilies, maar kies zeker iets dat bij jouw smaak en karakter past. Vraag ook gerust advies of raad aan het winkelpersoneel. Maar houd altijd in het achterhoofd dat zij soms gepusht worden om een bepaald parfum aan te prijzen. Vertrouw dus steeds op je eigen oordeel en slaap er een nachtje over. Als je uiteindelijk een keuze heb weten te maken kan je natuurlijk ook je favoriete parfum online bestellen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.