De Blue Origin-raket die Jeff Bezos op 20 juli naar de ruimte zal brengen, heeft al 15 vluchten onder de gordel, maar heeft nog nooit passagiers vervoerd. Bezos zal ook geen piloot aan boord hebben en mogelijk zelfs geen ruimtepak dragen. De vlucht is in totaal ongeveer 10.000 keer gevaarlijker dan een commerciële vliegtuigvlucht. Waarom is Bezos dan toch zo zeker van zijn stuk?
Voormalig Amazon-CEO en rijkste man ter wereld Jeff Bezos gaat op 20 juli zijn eigen leven riskeren om te bewijzen dat zijn ruimtebedrijf Blue Origin veilig mensen naar de ruimte kan brengen. Dat zal hij doen met de raket New Shepard, die een indrukwekkend palmares heeft qua vluchten, maar nog nooit mensen transporteerde. Aan boord zal ook Bezos’ broer Mark te vinden zijn.
Bezos, die Blue Origin oprichtte in 2000, verkocht ook een kaartje voor het derde zitje aan boord van de New Shepard. De nog onbekende winnaar van die veiling bood zaterdag 28 miljoen dollar voor het ruimteritje. Er zal ook nog een vierde persoon aan boord van de raket zijn.
‘Jeff is iemand die graag risico’s neemt. Hij weet ongetwijfeld dat er risico’s verbonden zijn aan de ruimtereis en begrijpt de gevaren zeer goed,’ zei John Logsdon, een voormalig lid van NASA tegen Insider.
Maar hoe gevaarlijk is de rit echt?
- De gehele ruimterit zal zo’n 11 minuten duren.
- Daarvan zullen Bezos en gezelschap enkel 3 minuten in de ruimte doorbrengen.
- In die tijd kunnen ze hun gordel losmaken, rondzweven in de cabine van de raket en ons heelal aanschouwen vanuit de ramen.
- Zo’n korte vlucht heeft een duidelijk voordeel. Er is minder kans dat er iets mis zal lopen met de raket.
- Het voertuig is namelijk makkelijker te besturen omdat er voor zo’n korte vlucht kleinere motoren worden gebruikt en een lagere snelheid aangehouden wordt.
- In het geval dat er wel iets misloopt, heeft de raket heeft een noodsysteem die de passagiers kan wegschieten in een reddingscapsule.
- Het spannendste deel van de vlucht is de lancering zelf, wanneer de motoren ontbranden, wanneer de raket loskomt van zijn capsule, en de landing via grote parachutes.
- Die parachutes zullen de terugkerende passagiers een zachte landing geven in de woestijn van Texas, waar de crew van Blue Origin hen opwacht.
- Bezos zal vliegen zonder piloot, want de raket bestuurt eigenlijk zichzelf. Zolang de passagiers weten wat ze moeten doen in een noodgeval is dat niet perse gevaarlijker dan vliegen met een menselijke piloot.
- Mogelijk zullen de passagiers geen ruimtepak dragen. Als er in de ruimte dus iets misloopt, is dat onmiddellijk fataal voor de passagiers.
- Zo’n incidenten gebeuren maar bij 1 procent van alle Amerikaanse ruimtevluchten.
- Daarmee zijn ruimtereizen wel 10.000 keer gevaarlijker dan vliegen met commerciële luchtvaartmaatschappijen. (lb)
Lees ook: Beetje zielig, hoe de twee rijkste mannen ter wereld vechten over de maan