Hoe screens bij kunnen dragen aan een duurzamer huis

Geschreven met input van Ekstravert.be

Duurzaamheid staat hoog op de agenda. Bij bedrijven, maar ook bij particulieren. Want hoe kun je thuis besparen op gas en energie en zo een steentje bijdragen aan een groenere wereld, zonder veel te hoeven inleveren op comfort? Isoleren staat daarbij centraal. Moet je dan direct duizenden euro’s investeren in zonnepanelen of een warmtepomp? 

Tot 30% aan warmteverlies via je ramen

Ga je aan de slag met het isoleren van je huis? Je verbruik van stroom en gas nalopen is dan één van de eerste acties die je uitvoert. We kijken naar vloerverwarming, isoleren het dak, leggen zonnepanelen… Vrij forse investeringen voor een gemiddeld huishouden, die op kunnen lopen tot tientallen duizenden euro’s. Kijk eerst eens naar de mogelijkheden die er wel zijn. 

Radiatorfolie is daar een mooi voorbeeld van, het dichten van tochtgaten ook. Sluit ook eens je gordijnen, jaloezieën of screens. Je verliest namelijk tot wel 30% aan warmte via kale ramen. Het enige wat jij hoeft te doen, is je zonwering te sluiten. Dat kost je geen euro extra en kan aanzienlijk verschil maken op je energierekening. 

Hoe meer zonwering, hoe beter

Veel huishoudens hebben al geïnvesteerd in binnenzonwering, veelal voor meer sfeer in huis. In buitenzonwering wordt minder geïnvesteerd. Dat is ergens ook niet zo gek. Denk je aan buitenzonwering, dan denk je direct aan een luifel of zonnedoek. Opties die relatief veel ruimte innemen. Screens daarentegen nemen geen extra ruimte in beslag, gezien ze direct op je kozijn gemonteerd worden. 

Heb je je raambekleding in huis (deels) gesloten en ook je screens gesloten? Dan moet de warmte die je stookt door drie verschillende lagen heen; de raamdecoratie in huis, het raam zelf en de screens. De warmte kan dan haast niet meer ontsnappen. 

De voordelen van screens

“Moet ik dan de hele dag in een opgesloten huis zitten?”, is een vraag die je jezelf misschien stelt. Gelukkig is dat niet het geval bij screens. De stof van screens wordt op een unieke manier geweven, waardoor je in gesloten toestand nog steeds door de stof heen kunt blijven kijken. Van buitenaf kun je echter niet naar binnen kijken. Met screens geniet je van privacy, uitzicht én kun je op een relatief goedkope manier je huis extra isoleren. 

Nieuwe technologie: screens op zonne-energie

Screens zijn niet alleen in te zetten voor een beter geïsoleerde woning, want deze vorm van zonwering wordt ook steeds duurzamer. Door geavanceerde technieken kan een zonwering specialist als Ekstravert inmiddels ook screens op zonne-energie leveren. Hierbij wordt een zonnecel in de motor verwerkt, die zowel zonlicht als standaard daglicht om kan zetten in energie. Die energie gebruik je vervolgens om je screens op afstand te bedienen. Geen kabels, geen elektriciteit en dus ook een lagere energierekening. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek Ekstravert.be voor de mogelijkheden. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20