Hoe realistisch is de opening van de horeca op 1 mei?

Coronavirus België terrassen
Mensen zitten op terras in horecazaken in Antwerpen – Bron: Isopix

De kans dat de horeca – zoals eerst aangekondigd – effectief op 1 mei opnieuw zal kunnen openen, lijkt eerder klein. Officieel is dat uitstel nog niet, maar de meeste experts gaan ervan uit dat 1 mei te vroeg komt om cafés en restaurants veilig te kunnen heropenen. Enkel terrassen toelaten, zien de horecazaken dan weer niet zitten.

Al sinds de sluiting van de horeca in ons land op 16 oktober roept de sector om “perspectief”. Begin maart kwam het Overlegcomité dan eindelijk met een datum op de proppen. Op 1 mei zouden cafés en restaurants opnieuw kunnen opengaan. Dat perspectief kwam wel met een voorwaarde: de cijfers moesten gunstig blijven evolueren.

“Mathematisch kan het nog”

Drie weken later zag de situatie er ineens helemaal anders uit. Het aantal besmettingen steeg snel en de ziekenhuizen liepen weer vol. Het Overlegcomité besliste daarom om een ‘paaspauze‘ van vier weken in te voeren. Dat moest de geplande versoepelingen vanaf mei toch mogelijk maken.

Ondertussen zijn we alweer drie weken verder en dalen de cijfers opnieuw. Het is echter de vraag of dat snel genoeg is. “Mathematisch kan het nog, maar evident wordt dat niet. Of de horeca al dan niet weer opengaat, blijft echter een politieke beslissing”, zei Marc Van Ranst daarover in De Morgen. “Ik denk dat we makkelijk een maandje moeten bijtellen”, treedt viroloog Piet Maes hem bij in Het Laatste Nieuws.

Terrassen

Een alternatief voor een volledige heropening (met veiligheidsvoorschriften) is enkel terrassen toelaten. Vooral vanuit politieke hoek lijkt die optie de voorkeur te genieten. Veel politici vrezen namelijk spontane bijeenkomsten vanaf het moment dat het weer warmer wordt. Als er dan terrassen open zijn, heb je op zijn minst enige controle.

Horeca Vlaanderen ziet dat dan weer veel minder zitten. Veel zaken vrezen namelijk dat ze met enkel hun terras niet rendabel zullen zijn. Zij willen dan ook eerst zekerheid over extra steunmaatregelen, anders blijven ze liever gewoon gesloten. Dezelfde discussie woedt overigens in Nederland, waar sprake is van het heropenen van de terrassen vanaf 21 april.