Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Hoe meer Airbnb’s er in een stad zijn, hoe duurder de huurprijzen

Logo Business AM
Economie

19/04/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De opkomst van het alternatieve overnachtingsplatform Airbnb heeft een aanzienlijke impact gehad op de hotelsector. Maar ook de bredere economie is niet immuun gebleken. Dat blijkt ook uit een rapport van wetenschappers aan de University of California en de University of Southern California. De onderzoekers stelden onder meer vast dat de lokale huurprijzen onder invloed van Airbnb fluctuaties kunnen vertonen. Dat geldt echter niet voor elk type van overnachting.

Vooral de verhuur van volledige woningen of appartementen kan volgens de studie op de lokale huurmarkt wegen.

Kosten

“Airbnb houdt vol vooral een positieve impact te hebben op de lokale economie,” betoogt onderzoeksleider Kyle Barron, professor economie aan de University of California. “Het bedrijf zegt dat zijn activiteiten meer geld in de stadseconomie injecteren. De gasten betalen immers een huurprijs.”

“Maar daarnaast zijn er ook de uitgaven die de huurders tijdens hun verblijf doen. Airbnb zegt verder op dat ongeveer driekwart van zijn panden niet in traditionele toeristische buurten liggen. Hierdoor gaan ook ook toeristische inkomsten naar gemeenschappen die door de horeca grotendeels zouden worden genegeerd.”

“Critici voeren daarentegen aan dat de activiteiten van bedrijven zoals Airbnb vooral de kosten voor de lokale huurders verhogen,” zegt professor Barron nog. “Uit een onderzoek in Boston bleek dat een toename van de activiteiten van Airbnb gepaard ging met een stijging van de huurprijzen.”

“Het is niet moeilijk om de achterliggende redenen aan te wijzen. Airbnb maakt de verhuur op korte termijn eenvoudiger. Dat zou sommige verhuurders aanzetten om hun panden niet meer voor verhuur op lange termijn beschikbaar te stellen, maar alleen op de toeristische markt aan te bieden. Steden hebben slechts een eindig aanbod aan huurwoningen. Daardoor zouden de huurprijzen dan ook beginnen te stijgen.”

“Achter deze feiten gaan echter ook diepere verklaringen schuil,” betoogt Barron. “Uit ons onderzoek blijkt dat een toename van 1 procent in het lokale aanbod van Airbnb de plaatselijke huurprijzen met 0,018 procent zou doen stijgen. De woningen zelf zouden onder die invloed 0,026 procent duurder worden. Dat effect lijkt beperkt, maar men mag niet vergeten dat de portfolio van Airbnb een gemiddelde jaarlijkse groei met 44 procent laat optekenen.”

Kamers

“Airbnb zou op die manier verantwoordelijk zijn voor ongeveer een vijfde van de gemiddelde stijging die de huurprijzen jaarlijks laten optekenen,” beklemtoont Barron. “Het platform zou ook een zevende van de gemiddelde jaarlijkse stijging van de Amerikaanse woningprijzen voor zijn rekening nemen.”

“De impact van de jaarlijkse demografische veranderingen en andere stedelijke trends vertegenwoordigen daarentegen ongeveer driekwart van de totale stijging van de huurprijzen en ongeveer driekwart van de totale toename van de woningprijzen. Deze resultaten tonen aan dat Airbnb wel degelijk een impact heeft op de huizenmarkt.”

“Er is echter meer,” waarschuwt de onderzoeker. “Wanneer een groot deel van de uitbaters ook zelf in het huurpand wonen, blijft de impact van Airbnb beperkt. Dat is belangrijk, want deze adressen zijn niet op de huurmarkt voor langere termijn aanwezig. Het gebruik voor Airbnb heeft dan ook geen impact op de lokale huurmarkt. In het algemeen blijkt wel dat Airbnb de lokale portfolio voor verhuur op korte termijn uitbreidt. Tegelijkertijd zet het platform een druk op de voorraad panden voor verhuur op langere termijn.”

“Over de hele wereld zoeken overheden naar oplossingen om platformen zoals Airbnb te reguleren,” zegt Barron nog. “Enerzijds bieden deze platformen huiseigenaars een extra inkomen door de verhuur over overtollige ruimte. Anderzijds verminderen hun activiteiten het aanbod op de lokale woningmarkt. Daardoor lopen de kosten van de lokale huurders op.”

“De overheden zouden een oplossing kunnen aanreiken door een beperking te zetten op de panden die elk jaar op de verhuurmarkt voor korte termijn komen, terwijl men eigenaars tegelijkertijd zou toelaten om overtollige kamers in hun woning voor een kort verblijf te verhuren.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks